Równania/Nierówności 2 zadanka
EmilkaLdz: 1)Najmniejszą liczbą naturalną która nie spełnia nierówności |x−6| >3 jest:
A) 1 B) 3 C) −5 D) 7
2) Równość √a2+(46)2 = a+46 jest prawdziwa:
A)Dla dowolnych liczb rzeczywistych a,b
B) Dla dowolnych nieujemnych liczb rzeczywistych a,b
C)Dla takich liczb rzeczywistych a,b z których co najmniej jedna jest równa 0
D)Dla takich liczb nieujemnych a,b z których co najmniej jedna jest równa 0
Miałam 10 zadań z tego zakresu ale tych dwóch nie potrafię zrobić.
Gdyby ktoś mógł mi podać rozwiązanie byłabym bardzo wdzięczna.
Pozdrawiam.
27 kwi 14:04
..: 1) B) bo |3−6|>3 .... 3>3 sprzeczność
27 kwi 14:10
..: 2) Rozumiem że tam ma być 4b ?
27 kwi 14:12
EmilkaLdz: tak tak przepraszam bo z zeszytu spisałam...
27 kwi 14:13
..: 2) podnosimy do kwadratu a2+4b2 = (a+4b)2
a2+16b2=a2+16b2 + 8ab
Redukujemy i zostaje : 8ab=0 więc C)
27 kwi 14:15
EmilkaLdz: Dziękuję Ci bardzo

A czy aby na pewno zadanie 1 jest dobrze?
27 kwi 14:16
..: w 1) mamy 2 odpowiedzi właściwe ale mamy podać najmniejszą więc jest to 3
|3−6|>3 , |−3|>3 , 3>3 i druga |7−6|>3, |1|>3, 1>3
27 kwi 14:19
EmilkaLdz: No własnie o to mi chodziło

Dzięki

Pozdrawiam serdecznie.
27 kwi 14:21
..:
27 kwi 14:21