Ciąg geometryczny
janek_m: Witam,
Suma wyrazów czterowyrazowego ciągu geometrycznego jest równa 80, a jego drugi wyraz równa się
6. Znajdź iloraz tego ciągu.
... wyszedł mi dziwny wielomian trzeciego stopnia i coś pewnie robie źle, niestety nie mam
odpowiedzi. Dziękuję i pozdrawiam
27 kwi 14:02
..: a1q3=6 ∧ 80=a11−q41−q
27 kwi 14:26
lila93: też bym prosiła o to zadanie
9 kwi 22:38
lila93: | | 6 | |
stanęłam na 80= |
| *(1−q3) nie wiem co z tym mam zrobić.robiłam zgodnie z definicją ciągu |
| | q | |
geometr. : (
9 kwi 22:41
konrad: q= wyraz 2/wyraz 1 = wyraz3/wyraz2 itd. wyraz2=a1q wyraz3=a1q2 i analogicznie dalej..
Układ wygląda nastepujaco:
1. a1+a2+a3+a4=80 ⇒ a1+a1q+a1q2+a1q3=80
2. a1q=6 ⇒ a1=6/q
układ rozwiązać, skróci się potem częściowo, wyliczyć q i gotowe.
2 maj 22:02