Równanie parametryczne wzory Viete'a i moduł
Gabryś: Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których równanie x2 − mx + m − 1 = 0
ma dwa różne pierwiastki rzeczywiste x1 i x2 spełnaijące warunek: |x1 − x2|>2x1x2
27 kwi 13:47
ICSP: Podaj założenia. I powiedz w czym jest problem.
27 kwi 13:50
;): Różne pierwiastki zaznaczę
27 kwi 14:10
Gabryś: Δ>0
Mam problem z z rozbiciem tego modułu z warunku

pewnie jakieś przypadki będą, ale nie wiem
jak się za to zabrać...
Dziękuję za pomoc
27 kwi 14:20
ICSP: biedaczek pomysłu nie ma


Też tak miałem kiedys.
|x
1−x
2| =
√(x1+x2)2 − 4x1x2 teraz już sobie poradzisz
27 kwi 14:21
Gabryś: Heh taki biedaczek ze mnie, że sobie nie poradziłem

Mam:
√m2 − 4m +4 =
√(m+2)2 = |m+2|
Z delty wychodzi m∊R\{2}
I co dalej

Pozdr
27 kwi 14:39
ICSP: rozwiąż tą nierówność którą masz podana w zadaniu. Ja ci tylko lewa stronę tej nierówności
przekształciłem.
27 kwi 14:51
;): Może Ci się przyda ICSP jeżeli a = 1 to można zapisać
|x1 − x2| = √Δ
27 kwi 14:51
ICSP: można tak? Nigdy o tym nie słyszałem.
27 kwi 14:52
;): Ale jeżeli chcesz to sprawdź
27 kwi 14:59
ICSP: już widzę
27 kwi 15:00
;):
27 kwi 15:02
Gabryś: | | 4 | |
|m+2|>2(m − 1) −> m<0 m< |
| |
| | 3 | |
| | 4 | |
Poprawna odpowiedź jest m∊(−∞, |
| ) a mi wychodzi m<0. Co robię nie tak? |
| | 3 | |
27 kwi 15:04
;): |x
1 − x
2| > 2x
1x
2
1
o
Dla x
1x
2 < 0 jest spełnione od razu
lub też dla
2
o
x
1x
2 ≥ 0
|x
1 − x
2| > 2x
1x
2 /
2
(x
1 − x
2)
2 > 4x
12x
22
1
o m − 1 < 0 ⇒ m∊(−
∞,1)
2
o (m − 2)
2 > 4x
12x
22
m
2 − 4m + 4 > 4(m − 1)
2
m
2 − 4m + 4 > 4m
2 − 8m + 4
3m
2 − 4m < 0
| | 4 | | 4 | |
m∊(0, |
| ) ⋀ m ≥ 1 ⇒ m∊<1, |
| ) |
| | 3 | | 3 | |
| | 4 | |
Część wspólna 1o i 2o to m∊(−∞, |
| ) |
| | 3 | |
27 kwi 15:19