hmm
ooo:>: pilnie potrzebuje pomocy proste zadanko do sprawdzenia − SYMETRALNA
Wyznacz równanie symetralnej odcinka
a(1,1) b(3,5)
robie tak 5=3a+b
− 1=a+b
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
= 4=2a
a=2
1=a+b
1=2+b
b=−1
y=2x−1
czyli symetralna
y=−12x−1
dlaczego w odpowiedziach jest inny wynik?
dlaczego? jak wyznaczyc symetralna odcinka?
27 kwi 13:27
..: wyznacz środek i ona bedzie przez niego przechodzić pod kątem prostym
27 kwi 13:28
hmmm: no mam srodek
(2,3)
to jak wyznaczyc kat prosty?
prosta prostopadla? minusowa odwrotnosc , ale trzeba dwa punkty?
pozdrawiam
27 kwi 13:31
ICSP: symetralna jest to prosta prostopadła do prostej AB przechodząca przez środek odcinka AB
27 kwi 13:32
..: nie trzeba 2 pkt. bo wiesz że jest prostopadła do prostej ab więc masz a a do znalezienia b
podstawiasz współrzędne środka
27 kwi 13:33
hmmm: dalej nie czaje
y=2x−1 to jest prosta AB
czyli teraz do 2,3? tak?
a=2
b=−1
a=2
b=3
y=2x−1
y=2x+3
y=2x +4
ale dalej nie czaje skad mi sie to wzielo,
27 kwi 13:39
hmmm: 
?
27 kwi 14:27
ICSP: | | 1 | |
y = 2x − 1 − prosta Ab. prosta prostopadła do niej ma współczynnik kierunkowy − |
| dlatego |
| | 2 | |
równanie prostej mozemy zapisać:
Dodatkowo ma przechodzić przez punkt 2;3
| | 1 | |
3 = − |
| * 2 + b ⇔ b = 4 |
| | 2 | |
27 kwi 14:29
..: | | 1 | |
AB: y=2x −1 więc prostopadła do niej symetralna musi być y=− |
| + b żeby wyliczyć b |
| | 2 | |
podstawiasz współrzędne środka ponieważ wiesz że symetralna jest prostopadła i PRZECHODZI
PRZEZ ŚRODEK
27 kwi 14:29