Czy to jest dobrze
Gość: Ile rozwiązań rzeczywistych ma równanie 3x4 − 5 = 0?
A) 4
B) 3
C) 2
D) 1
0= (√3x2)2−(√5)2= (√3x2−√5)(√3x2+√5)
√3x2−√5=0
Dobrą odpowiedzią jest odp C?
Wyszło mi, ze x= Pierwiastek √3 przez √5 i to w ułamku
Lub pierwiastek czwartego stopnia 3 przez 5 w ułamku
27 kwi 13:21
27 kwi 13:23
Gość: No, czyli tak jak odpowiedziałem
27 kwi 13:25
wolfy: zamiast się tak bawić łatwiej za x
2 podstawić zmienna pomocnica t i wszystko ładnie widać
27 kwi 13:25
Gość: Nie wpadłem na to

. Gdy będę miał następne takie zadanie to tak zrobię jak Ty radzi wolfy

.
Wystarczy napisać, że x
2=t w założeniu, tak?
27 kwi 13:28
..: t≥0
27 kwi 13:28
hmmm: x
2=t
3t
2−5=0
3t
2=5
t
2=
53
t=−
√U{5}{3} − takiego nie ma
kurcze jak sie stouje ta zmienna pomocnicza? bo nie czaje tego wytlumaczy ktos? poprawi?
dzieki
27 kwi 13:29
ICSP: po co ci zmienna pomocnicza? Tutaj zwykłymi wzorami się to liczy. Jakbyś rozwiązywał równanie
podwójnie kwadratowe to wtedy moglibyśmy inaczej porozmawiać.
27 kwi 13:30
..: t2=35
t=35 v t=−35
t≥0
więc t=35 → x2=35 itd
27 kwi 13:31
hmmm: napisze ktos jak ma wygladac to rownanie ze zmienna pomocnicza? bo jestem ciekawy.
27 kwi 13:32
hmmm: chyba 5/3
27 kwi 13:32
..: no ale to jeden pieron
27 kwi 13:33
Gość: A rozwiązując bez tej zmiennej to jak to będzie wyglądało? Tak jak ja to napisałem na początku?
27 kwi 13:37
Gość: tylko, że tam powinno być +\− w odp
27 kwi 13:37
hmmm: ... mozesz napisac jak dalej to ma wygladac? bo jestem ciekawy czy dobrze zrobilem
27 kwi 13:39
Gość: tak jak ja napisałem na początku
27 kwi 13:43
..: x2−53=0 → (x−53)(x+53)=0
27 kwi 13:43
ICSP: kolega pierwiastek zgubił ale to już nie ważne. Widać metodę.
27 kwi 13:45
..: a fakt sorka
27 kwi 13:47