Liczby rzeczywiste
Marek:
Witam,
Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu zadań z matematyki − liczby rzeczywiste.
Proszę o sposób rozwiązania + wyjaśnienia, dlaczego powstał taki, a nie inny wynik.
Przepraszam też za "opisowo−graficzną formę równań, ale nie mam zainstalowanego
programu z równaniami.

Zad.1
Oblicz wartość wyrażenia.
(x + 3)2 − (x − 3)2 − 12
x= " pierwiastek z dwóch plus jeden"
„ iks plus trzy do potęgi drugiej minus iks minus trzy do potęgi drugiej minus dwanaście”
dla x = „pierwiastek z dwóch plus jeden”
Zad.2
Oblicz.
„w nawiasie pierwiastek z pięciu minus pierwiastek z trzech do potęgi drugiej plus w nawiasie
pierwiastek z pięciu plus pierwiastek z trzech do potęgi drugiej”.
Zad.3
Rozwiąż równanie.
„iks do potęgi siódmej minus iks do potęgi minus trzeciej podzielić (kreska ułamkowa) przez
„iks do minus pierwszej potęgi” równa się
trzydzieści dwa.
Zad.4
Oblicz 125 % liczby x , jeśli:
w nawiasie iks minus trzy do potęgi drugiej minus w nawiasie cztery minus iks do potęgi drugiej
równa się trzynaście.
Zad.5
Podaj najmniejszą liczbę całkowitą spełniającą nierówność.
(x − 2)(2 + x) + (4 − x)(4 + x) ≤ 3x
27 kwi 12:46
MB: przepisz ładnie, to rozwiążę, nie musisz mieć żadnego programu, zobacz z boku jak należy pisać
równania
27 kwi 12:57
Marek:
Zad.1
Oblicz wartość wyrażenia.
X + 3)2 − (x − 3)2 − 12
dla x = √2 + 1
Zad.2
Oblicz:
(√5 − √32) + (√5 + √32)
Zad.3
Rozwiąż równanie:
x 7 − x −3 : x −1 = 32
Zad.4
Oblicz 125 % liczby x, jeśli:
(x−32) − (4 − x2) = 13
Zad.5
(Tutaj tak samo w oryginale i we wcześniejszym zapisie)
27 kwi 13:09
uhu: zad 1 jeśli przepisałeś całe to wystarczy zamiast x podstawić
27 kwi 13:12
Marek:
Zapis trochę jednak nie wyszedł
Mogę wysłać Ci na e−maila zadania zapisane normalnie?
27 kwi 13:12
..: (√5 − √3
2) + (√5 + √3
2)=
√5−3+
√5+3 = 2
√5
27 kwi 13:13
Marek:
Zad.1
Oblicz wartość wyrażenia:
(x +3)2 − (x−3)2 − 12
dla x = √2 + 1
27 kwi 13:14
..: (x +3)2 − (x−3)2 −12
(√2+4)2−(√2−2)2−12=....
o to ci chodzi ?
27 kwi 13:16
Marek:
Zad.2
Oblicz:
(√5 − √32 + (√5 + √3)2
27 kwi 13:16
..: Ale ogólnie dział to wzory skróconego mnożenia tak ?
27 kwi 13:17
Marek:
Zad.2
Oblicz.
(√5 − √3)2 + (√5 + √3)2
27 kwi 13:17
27 kwi 13:20
Marek: Zad.4
Oblicz 125 % liczby x, jeśli:
(x − 3)2 − (4 − x)2 = 13
27 kwi 13:23
Marek:
Zad.5
Wcześniejszy zapis zgodny z oryginałem, więc jest w 100 % taki sam jak podany tutaj.
27 kwi 13:26
Marek:
Zad.1
Tak o taki zapis mi chodzi (tzn.: (x + 3)2 − (x − 3)2 − 12 dla x = √2 +1
27 kwi 13:28
Marek: Zad.2
Zapis tego zadania poprawny tylko z godz. 13.17 tzn.:
(√5 − √3)2 + (√5 + √3)2
27 kwi 13:31
Marta: Zad 2
(√5 − √3)2 + (√5 + √3)2
√52 − 2*√5√3 + √32 + √52 + 2*√5√3 + √32
5 −2√15 +3 +5 +2√15 +3
16
27 kwi 15:39
Marta: Zad 1
(x + 3)2 − (x − 3)2 − 12
x2 +6x +9 − (x2 − 6x + 9) − 12
x2 +6x +9 −x2 +6x −9 −12
12x − 12
po podstawieniu x:
12( √2 + 1) − 12
12√2 +12 − 12
12√2
27 kwi 15:46
Marta: powinno byś dobrze z tym że całe te równania mają byś w jednym ciągu ale ja je pisałam krok po
kroku żebyś widział jak to trzeba robić
27 kwi 15:47
Marek:
Marta, Dzięki za pomoc

Pozdrawiam,

Marek
27 kwi 16:54