Zad.1
Wyznacz punkty przecięcia paraboli z osiami układu współrzędnych oraz współrzędne jej
wierzchołka .Naszkicuj tę parabolę.
y = − x2 + 2x + 3 „minus iks do potęgi drugiej plus dwa iks plus trzy”
Zad.2
Rozwiąż układ równań i podaj jego interpretację geometryczną.
{ y = − x2 „minus iks do potęgi drugiej”
{ y = − x „minus iks”
Zad.3
Przedstaw funkcję f w postaci iloczynowej.
f (x) = 2x 2 + 2x – 4 „dwa iks do potęgi drugiej plus dwa iks minus cztery”
Zad.4
Rozwiąż nierówność.
X2 >/ 5 – 4x „ iks kwadrat większe lub równe od pięciu minus cztery iks”
Zad.5
Naszkicuj wykres funkcji f . Wyznacz wartość najmniejszą i wartość największą funkcji f w
podanym przedziale.
f (x) = x2 + 2x + 1 , < 0; 2> „ iks kwadrat plus dwa iks plus jeden, przedział : <0 ; 2>
Bardzo proszę Wszystkich o pomoc !
Pozdrawiam,
Marek
Zad.1
y=−x2+2x+3
Obliczam miejsca zerowe funkcji ( gdzie przecina oś Ox)
wyliczam delte :
4+12=16 pierwiastek z delty = 4
| −2−4 | ||
x1= | = 3
| |
| −2 |
| −2+4 | ||
x2= | =−1
| |
| −2 |
| b | 2 | |||
p= − | = − | =1
| ||
| 2a | −2 |
| 16 | ||
q= − | = 4
| |
| −4 |
zad.1
Liczymy współrzędne wierzchołka paraboli
| −b | −2 | |||
xw= | = | =1 | ||
| 2a | −2 |
| −2−4 | −6 | |||
x1= | = | =3 | ||
| −2 | −2 |
| −2+4 | 2 | |||
x2= | = | =−1 | ||
| −2 | −2 |
| −2−6 | ||
x1= | = −2
| |
| 4 |
| −2+6 | ||
x2= | =1
| |
| 4 |