Dla jakiej wartości parametru k funkcja ...
Artur: Dla jakiej wartości parametru k funkcja y=(k+1)2−kx+2k−1 nie przyjmuje wartości ujemnych?
27 kwi 10:38
Rivi: a nie powinno być y=(k+1)x2−kx+2k−1 ?
27 kwi 10:44
Gustlik: Jest to funkcja liniowa, a więc musi być funkcja stałą, czyli a=0. W grę wchodzi tylko k=0,
zatem dla k=0 funkcja wygląda tak: y=(0+1)2−0x+2*0−1=1−1=0, zatem dlak k=0 jest funkcja stała
y=0, więc dla k=0 nie przyjmuje wartości ujemnych.
27 kwi 10:46
Tomek: Rivi tak właśnie powinno być przepraszam za błąd
27 kwi 10:47
Rivi: czyli funkcja musi być rosnąca
k+1>0
i y
w>0
Δ=k
2−4(2k−1)(k+1)
jako, że a jest dodatnie w tym przypadku to −Δ>0

policz. I oczywiście k>−1 z warunku na
początku
27 kwi 10:50