:) Prosze o pomoc
gosia: Prawdopodobieństwo , że przy rzucie czterema monetami otrzymamy co najmniej dwa orły jest ?
Proszę o dokładne wytłumaczenie
27 kwi 10:35
DasAuto: Rzucając monetą prawdopodobieństwo wypadnięcia orła jest równe 12 . Rzucając 4 razy
możemy otrzymać 4 orły z prawdopodobieństwem 12*12*12*12=116 ( za
każdym rzutem prawdopodobieństwo otrzymania orła wynosi 12 ) lub możemy otrzymać 3 orły z
prawdopodobieństwem 12*12*12=18 lub 2 orły z prawdopodobieństwem 14.
Zeby obliczyć prawdopodobieństwo otrzymania co najmniej dwa orły musimy zsumować otrzymane
wyniki czyli 116+18+14=716
27 kwi 10:46
gosia: źle CI to wyszło ma być 11/16
27 kwi 10:50
DasAuto: Wydaje mi się że dobrze ale oczywiście mogę się mylić. Narysuj sobie drzewko gdyż jak dla mnie
jest to prosta metoda i zobacz
27 kwi 10:56
Vizer: moc Ω= 2
4=16
A− otrzymujemy co najmniej dwa orły (czyli dwa lub trzy lub cztery)
A'− otrzymujemy co najwyżej dwa orły( czyli w ogóle lub jeden)
A'={(R,R,R,R),(O,R,R,R),(R,O,R,R),(R,R,O,R),(R,R,R,O)}
moc A'=5
| | 5 | | 11 | |
P(A)=1−P(A')=1− |
| = |
| |
| | 16 | | 16 | |
27 kwi 11:23
DasAuto: Rzeczywiście głupek ze mnie
27 kwi 11:28
gosia: Dzięki
27 kwi 11:39