Równanie trygonometryczne
Gabryś: Rozwiąż równanie:
cos2x + √3sin2x = cos2x − 7sin2x
Proszę o pomoc.
27 kwi 10:27
RunLikeHell: zrobiłbym to tak:
podzielił przez 2 więc:
| 1 | | √3 | |
| cos2x + |
| sin2x = 1−sinx−7sin2x |
| 2 | | 2 | |
czyli
sin30cos2x+cos30sin2x=−8sin
2x+1
sin(30+2x)=−8sin
2x+1
dalej muszę się zastanowić..
27 kwi 10:33
RunLikeHell: nie, powyższe rozwiązanie jest złe
lepiej tak:
sin2x= 2sinxcosx
cos2x=cos2x−sin2x
więc:
po podstawieniu i uproszeczeniu mamy :
6sin2x+2√3sinxcosx=0
po wyłączeniu:
2sinx(3sinx+√3cosx)=0
czyli sinx=0 lub 3sinx+√3cosx=0
robić dalej czy już wiesz?
27 kwi 10:44
Vizer: cos
2x−sin
2x+2
√3sinxcosx−cos
2x+7sin
2x=0
6sin
2x+2
√3sinxcosx=0
sinx(6sinx+2
√3cosx)=0
sinx=0 v 6sinx+2
√3cosx=0
Tu korzystamy z jedynki trygonometrycznej i układamy z nią układ równań.
{sin
2x+cos
2x=1
| | √3 | | √3 | |
{cosx= |
| v {cosx=− |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | 11 | | 5 | |
x= |
| π+2kπ v x= |
| π+2kπ |
| | 6 | | 6 | |
Czyli ostateczne rozwiązanie to
27 kwi 10:49
RunLikeHell: ma ktoś pomysł jak rozbić 3sinx+√3cosx=0 ?
nie mogę na nic wpaść
27 kwi 10:50
RunLikeHell: o
27 kwi 10:50
Rincewind: √3cosx + 3sinx = 0
| | π | | π | | sin |
| cosx + cos |
| sinx | | | 6 | | 6 | |
| |
| = 0 |
| |
| | π | | π | |
sin |
| cosx + cos |
| sinx = 0 |
| | 6 | | 6 | |
27 kwi 20:49
LoLa:): Prosze pomoże ktoś szybko

sinx/cosx + cosx/sinx = 8sin2x/3
11 wrz 16:48