coś mi nie wychodzi
Podstawą prostopadłościanu jest kwadrat. Odcinek łączący wierzchołek górnej podstawy
prostopadłościanu ze środkiem symetrii dolnej podstawy ma długość b i jest nachylony do
podstawy pod kątem α. Oblicz objętość prostopadłościanu.
|SC|=x
| 1 | ||
|SC|+ | a | |
| 2 |
| H | ||
sinα= | /*b | |
| b |
| x | ||
cosα= | /*b | |
| b |
| 1 | ||
a2+ | a2=x2 | |
| 4 |
| 5 | 4 | ||
a2=b2cos2α/* | |||
| 4 | 5 |
| 4 | ||
a2= | b2cos2α | |
| 5 |
| 4 | ||
Pp=a2= | b2cos2α | |
| 5 |
| 4 | 4 | |||
V = Pp*H = b*sinα* | b2cos2α = | b3cos2α*sinα | ||
| 5 | 5 |