ostrosłup
Aneta: W prawidłowym ostrosłupie sześciokątnym poprowadzono płaszczyznę równoległą do podstawy i
dzielącą objętość tego ostrosłupa na połowy. Znaleźć pole przekroju wiedząc, że krawędź
podstawy ostrosłupa jest równa a.
27 kwi 02:37
Basia:
ten "nowy, mniejszy" ostrosłup o objętości V
1 jest podobny do początkowego o objętości V
przy czym
V = 2V
1
jeżeli s jest skalą podobieństwa to
s
3 = 2
s =
3√2
s
2 = (
3√2)
2 =
3√4
P= s
2*P
1
dokończ, rozszerz przez
3√2
27 kwi 05:57
Aneta: wielkie dzieki
27 kwi 13:06