Trygonometria i m
Aneta: Udowodnij że dla każdej wartości parametru m równanie
(m2+1)cos2 x +4cosx−1=0
ma rozwiązanie należące do przedziału (6,8)..
Czy mozna to rozwiąza ć w taki sposób , że :
Niech t= cos x
zatem mamy (m2+1)t2+4t−1=0
Obliczam Δ=m2+5 i spr kiedy Δ≥0 czyli m≥−5
27 kwi 02:34
R2D2: Δ=b2−4ac
Δ=42 − 4 * (m2+1) * (−1)
27 kwi 02:39
Basia:
Δ nie jest, jak napisał
R2D2, źle obliczona
m
2+5 wzięło się stąd
Δ=16+4m
2+4 = 20+4m
2 = 4(5+m
2)
4(m
2+5)≥0 /:5
m
2+5≥0
ale dalej jest źle
czy Twoim zdaniem np. dla m= −10 m
2+5<0 ?
m
2+5 > 0 dla każdego m∊R ⇒
dla każdego m∊R równanie ma dwa różne pierwiastki t
1 i t
2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
wtedy będzie
(
54+1)cos
2x+4cosx−1=0
94cos
2x+4cosx−1=0
Δ=16−4*
94*(−1} = 16+9 = 25
| | −4−5 | |
t1 = |
| = −9*29 = −2 |
| | 92 | |
niemożliwe bo cosx≠−2
cosx =
29 = 0,(2)
sprawdź w tablicach jaką wartość będzie miało x
nie wydaje mi się, żeby to miała być liczba z przedziału (6,8)
chyba nie całkiem poprawnie przepisałaś treść zadania
27 kwi 05:35