zadanie z matury próbnej GAZETA WYBORCZA
EMES : ZADANIE MATURALNE
GAZETA WYBORCZA:
Wykres funkcji kwadratowej f(x) = −7(x−5)2 +3 ma dwa punkty wspólne z prostą o równaniu:
odpowiedź prawidłowa to 2?
jak to obliczyć
27 kwi 01:11
Plantacja ogórków: a z jaką prostą ?
27 kwi 01:16
EMES : Z PROSTĄ O RÓWNANIU:
A) y=8
B) y=6
C) y=4
D) y=2
odpowiedź prawidłowa to odpowiedź D, jednak chciałbym się dowiedzieć jak to obliczyć, dojść do
tego wyniku...
27 kwi 01:21
bachus: Δ= 56? tak o pytam
27 kwi 01:22
Plantacja ogórków: albo bez liczenia delty wiesz gdzie znajduje się wierzchołek i ramiona lecą w dół więc A B C
na pewno odpadają
27 kwi 01:23
bachus: sorry, delta to 84?
27 kwi 01:23
EMES : a juz wiem

dzieki za olśnienie
27 kwi 01:26
bachus: wierzcholek ma wspolrzedne xowe −5(w sensie p), aight?
27 kwi 01:27
Plantacja ogórków: W =(5,3) teraz right
27 kwi 01:29
EMES : ej, a napiszcie mi jak dojść do tego, że
Ciąg trójwyrazowy (4,2x,9) jest rosnącym ciągiem geometrycznym. Wynika stąd, że :
a) x=2,5
b)x=3
c) x=3,5
d) x=4
prawidłowa odpowiedź to B...
27 kwi 01:29
olka: (2x)2=4*9
4x2=36/:4
x2=9
x=3 lub x=−3
jeśli ma być rosnący to x>0
27 kwi 01:33
Plantacja ogórków: jeżeli zależy ci na dobrym wyniku radzi ci przed marturą przejrzeć sobie wszystkie zadania z
tej strony

To wynika z właśności ciągu geometrycznego, takie rzeczy będziesz miał w karcie.
(2x)
2 = 4*9
27 kwi 01:33
bachus: to jest akurat proste, robisz ze wzoru
(2x)2=4*9
27 kwi 01:33
EMES : dzięki chłopaki

a tak nawiasem
jestem kobietą
27 kwi 01:36
bachus: −7(x−5)2 +3
ten wierzchujek mi nie pasuje
−70x2 + 70 x − 172
p=−b/21=−70/14−5
q= −Δ/4a =−84/28= −3
(−5,−3) jak w morde strzelil
27 kwi 01:40
sowa:
Ejże bahus
W( 5, 3)
27 kwi 01:42
bachus: no, dobrze, tylko chciałbym wiedziec gdzie robie byka. mozesz go wskazac, bede wdzieczny.
27 kwi 01:47
Plantacja ogórków: nie zamieniaj na postać ogólną szkoda czasu a na maturze jest bardzo potrzebny
27 kwi 01:48
olka: tam nie ma być "−70x
2" tylko "−7x
2"
27 kwi 01:51
sowa:
Masz postać kanoniczną, x
w= 5 y
w= 3 W(5,3)
a błąd masz ........
−7x
2 +70x −172
27 kwi 01:54
bachus: tak jest, ale to "literowka", wyliczylem delte poprawnie.
ale dalej nie kumam gdzie zrobilem blad w ustalaniu wierzcholka.
27 kwi 01:55
bachus: ok, teraz wszystko jasne jak sloneczko, ktore niebawem wyjdzie.
27 kwi 01:57
Mordo: @olka jeśli geometryczny ciąg jest rosnący, q wcale nie musi być większe od 0. Jeśli już to
większe od 1, bo minusowe q daje raz ujemną, raz dodatnią wartość. A dopiero, gdy q należy do
(0,1), to ciąg geometryczny jest malejący.
27 kwi 14:56