:)
matura: Matura już za 8dni, jak samopoczucie , na ile pkt liczycie?
już 00−21 , zostali pewnie Ci którzy liczą na 95%+

pozdrawiam
27 kwi 00:22
olka: liczyć zawsze można, ale istnieje szansa że się pomylisz
27 kwi 00:27
Plantacja ogórków: w końcu będziemy mieli to za sobą
27 kwi 00:31
matura: zle sie czuje jedynie z wykazywania BKB KKK itd, jest mozliwosc , ze nie bedzie takiego
zadania?
27 kwi 00:33
olka: możliwości jest wiele, ale mogę się założyć że prawdopodobieństwo jest niewielkie, przejrzyj
sobie matury z dwóch ostatnich lat to się dowiesz
27 kwi 00:36
Mati: Pewniaki to nierówności kwadratowe. Wart bezwzględna... Oby nie było prawdopodobienstwa.
27 kwi 00:42
alfa_i_omega: podstawke zdajecie?
ja orlem matematycznym nie jestem, ale nielotem tez mnie nazwac nie mozna. licze na to, ze
komisja niczym mnie nie zaskoczy.
27 kwi 00:53
Plantacja ogórków: ja bedę chyba musiał kompisje poprosić o dodatkowy papier
27 kwi 00:56
olka: Mati, jeśli chodzi Ci o rozszerzoną to prawdopodobieństwo jest zawsze
27 kwi 01:09
EMES : ja nie mogę uwierzyć, że to już zaraz

masakra, liczę na to żeby w ogóle to zdać
27 kwi 01:22
olka: no żeby zdać wystarczy mieć 15 punktów więc nie tak trudno
27 kwi 01:30
wolfy: hehe ja potrzebuje 120% z rozszerzonych

będzie ciężko...
btw nie rozumiem jak można podstawy nie zdać... wzory masz na ławce, przecież nie odejmują pkt
za złe rozwiązania, no chyba ze ktoś przez 3−4 lata nic nie robił i na "dopach" leciał
27 kwi 01:33
EMES : olka − mam nadzieję, że dam radę

z matematyki to ja nigdy orłem nie byłam
27 kwi 01:33
EMES : z próbnej miałam 45% bez jakichkolwiek powtórek, może i tym razem mi się poszczęści

uczycie się tylko z tej stronki?
27 kwi 01:34
olka: no ja 80% z podstawy bez żadnych powtórek, wolałabym więcej

zachłanna jestem troszkę
duuuużo gorzej z rozszerzonej
27 kwi 01:36
wolfy: Ja polecam książkę do matematyki

, każdą na poziomie liceum bądź technikum. Strona to tylko
dodatek.
27 kwi 01:36
wolfy: Podstawa jest banalna, bez powtórek 85%, prawdopodobieństwo skopałem, mało liczyłem na ponad 90
^^
27 kwi 01:38
EMES : 80%

o ludzie
27 kwi 01:41
EMES : matura z 2010 była banalna
27 kwi 01:42
wolfy: pewnie human? nie przejmuj sie ja polski na 35% pisze...
27 kwi 01:42
olka: dlatego teraz pewnie bedzie trudniejsza
27 kwi 01:42
olka: wolfy, coś za coś
27 kwi 01:44
wolfy: niekoniecznie trudniejsza, z fizyki pewnie będzie dużo fizyki jądrowej itp
27 kwi 01:44
EMES : hehe bingo

z polskiego miałam 92%
27 kwi 01:44
Plantacja ogórków: polski powinni zlikwidować pisać i wysławiać sie umiesz to wystarczy

po co mi na podstawie
znajomość lektur albo epok ?
27 kwi 01:46
wolfy: EMES zdajesz rozszerzenie z polskiego?
27 kwi 01:47
olka: no to moje 62% jeszcze ujdzie
27 kwi 01:48
wolfy: Polski powinien być nie podoba mi się jedynie motyw ustnego polskiego − nikomu na nic to nie
potrzebne, na większość uczelni nawet uwagi na to nie zwracają. WG mnie to strata czasu
27 kwi 01:48
EMES : wolfy −co do prezentacji ustnej to w zupełności się z Tobą zgadzam, moim zdaniem to całkiem
zbędny dodatek i niepotrzebny stres. Rozszerzenia nie zdaję, za leniwa jestem
27 kwi 01:52
wolfy: (do tego jeszcze nie opracowalem tematu

)
27 kwi 01:54
olka: i tak większość nie napisze sobie samemu tej prezentacji, więc to troszkę bez sensu jest, no
ale jest
27 kwi 01:54
EMES : uczyliście się już na ustną z polaka? bo ja nawet nie tknęłam swojej pracy

znam osoby, które
jeszcze nawet pracy nie mają

to się dopiero nazywa bezstresowe nastawienie
27 kwi 01:54
olka: jak się obudzą tydzień przed albo i później to już nie będzie takiego no stresu
27 kwi 01:56
wolfy: ja od 12 do 19 mam czas a teraz rozszerzona matma do 4 później do 12 fiza roz
27 kwi 01:57
wolfy: a jutro na 7 do szkoły...
27 kwi 01:57
EMES : będzie dobrze

skąd jesteście?
− Opole
27 kwi 01:59
olka: no a ja ide na wesele w sobote, a wolałabym się uczyć
27 kwi 02:00
bachus: ja koncze 6 na angielskim roz i potem 12 prezentacja z polskiego.
2 ksiazeczki, 2 wierszyki, 3 obrazy i jazda, 15 minut moge o tym smialo nawijac, jak starczy
czasu to
przeczytam jakies cytaty i koniec, po maturach
27 kwi 02:01
bachus: ja z miasta krolow Polski,
EMES, na opolski sie wybierasz?

, tam ponoc do gory brzuchem sie lezy tylko.
27 kwi 02:02
olka: no mi też się zachciało brać ang rozszerzony
27 kwi 02:03
bachus: z ang czuje sie pewnie, boje sie troche o gramatyke bo nie zastanawiam sie w ogole nad tym.
27 kwi 02:05
EMES : bachus− uderzam na Wroclove
27 kwi 02:07
olka: ja z niczego się nie czuję pewnie, strasznie się boję, nie wiedziałam że to aż takie stresujące
będzie
27 kwi 02:07
EMES : olka − nie tylko Ty tak masz ...:(
27 kwi 02:11
bachus: musze zdac matme (podst) dobrze, bo mnie szwaby nie przyjma tam gdzie chce
3 lata spania w ostatniej lawce niosa ze soba konsekwencje:(
27 kwi 02:13
olka: ja Tarnów, to do Wrocławia mi daleko

ale słyszałam że fajne miasto
27 kwi 02:14
EMES : olka − taaa miasto tętniące życiem towarzyskim

, może i też nie potrzebnie się tak napaliłam
na ten wrocław, jaja będą jak się okaże że ze swoimi wynikami z matury będę mogła sobie co
najwyżej do reala na kasę startować
27 kwi 02:21
bachus: poniemieckie miasto wroclaw bylo centrum spotkan ubecji, moze tzw "back to roots"
27 kwi 02:24
EMES : normalnie aż mi wstyd, że was tak ciągle męcze z tymi zadaniami, ale mój poziom umiejętności
rozwiązywania zadań maturalnych jest naprawdę frustrujący

środek okręgu o równaniu x
2 +y
2 +4x− 6y−2010=0 ma współrzędne:
d) S= (−2,3)
jak to tego dojść
27 kwi 02:26
bachus: metoda podstawiania
27 kwi 02:27
EMES : też tak myślałam, no ale mi nie wyszło, pewnie musiałam coś przekręcić
27 kwi 02:29
olka: z postaci ogólnej równania okręgu
x2+y2−2ax−2by+c=0
tu masz
x2 +y2 +4x− 6y−2010=0
więc:
−2a=4
a=−2
i
−2b=−6
b=6
z tego wynika S=(−2,3)
27 kwi 02:30
R2D2: x2+4x+4+y2−6y+9=1997
(x+2)2+(x−3)2=1997
27 kwi 02:32
olka: tam b=3 oczywiście sie pomylić musiałam
27 kwi 02:35
EMES : no teraz już kumam

dzięki Ola
27 kwi 02:39
bachus: jutro jest wolne dla maturzystow?
27 kwi 02:43
R2D2: nie
27 kwi 02:44
olka: żadnej taryfy ulgowej
27 kwi 02:45
R2D2: ale pomysl... oceny wystawione, frekwencja wyliczona, juz dawno po radzie...
27 kwi 02:46
bachus: a wy idziecie jutro?
27 kwi 02:47
bachus: r2d2 x mi wyszedl 992
27 kwi 02:49
R2D2: a co ty obliczales?

tam u gory mialem blad i za ten drugi x powinno byc y
i jest to rownanie okregu do zadania podanego wyzej
27 kwi 02:51
olka: ja jestem zmuszona

muszę dokończyć zbieranie autografów od nauczycieli
27 kwi 02:51
bachus: jak nie wiesz co obliczac, to licz zawsze licz DELTE!
27 kwi 02:52
R2D2: tez tak macie ze musicie zaniesc podpisany kalkulator do szkoly? ja wlasnie ide tylko po to
27 kwi 02:54
bachus: zacytuje klasyk "skąd ty mieszkasz?", u mnie nic takiego nie ma (chyba....)
27 kwi 02:55
R2D2: to chyba jest Warszawa
27 kwi 02:57
EMES : cholera ja tez jutro musze rozliczyc sie z bibliteka i sekretariatem bo inaczej mi obiegowki
nie podpiszą, szantażyści !
27 kwi 02:58
R2D2: troche pozno to robicie

ja musialem to juz oddac w tamtym tygodniu
i dowiedzialem sie w bibliotece ze ksiazki trzymalem o 90 iles dni za dlugo
27 kwi 03:00
olka: no to kara się należy
27 kwi 03:05
EMES : idę spać ludziska, wytrwałości życzę
27 kwi 03:05
wolfy: EMES pewnie w przyszlym roku się spotkamy we Wrocławiu

. Pewnie trafienie na skp na pwr ale
jak się uda idę na w8
27 kwi 07:20
luk18: Ja bez przygotowań podstawy zawsze piszę na 90% i więcej, zazwyczaj tracę punkty na głupich
rzeczach. Ale z rozszerzenia... Różnie bywa, poniżej 65% nie schodzę, ale są takie maturki, że
na 90% robie... Ja też potrzebuję z matmy ze 120%

27 kwi 11:11
27 kwi 11:19
wolfy: luk18 ogólnie chodziło mi o matme i fize rozszerzona
27 kwi 11:55
luk18: A mi o samą matmę

strasznie się boję że mogę się na studia nie dać... i te 120% to taki
żarcik mały
27 kwi 12:00
wolfy: gdzie sie wybierasz? ze aż tyle Ci potrzeba?
27 kwi 12:07
bachus: ja z krakowa
27 kwi 12:08
bachus: Krakowa*
27 kwi 12:08
luk18: na matematykę na uw... Może ktoś z was wie jak tam jest, albo czy ciężko się dostać?
27 kwi 12:30
wolfy: Napewno łatwiej się dostać niż utrzymać

(uniw warszawski czy wroclawski?)
27 kwi 12:31
luk18: warszawski
27 kwi 12:33
wolfy: wie ktoś może kiedy i które uczelnie będą miały "kierunki zamawiane?"
27 kwi 12:35
luk18: uwarszawski właśnie ma zamawiane matme i informatyke
27 kwi 12:37
bart: @wolfy
85% zdobyłes, o! jezeli dla Cb podstawa to taki banał to powinienes wiedziec ze mozna zdobyc
tylko parzysta liczbe procent za mature!
skonczcie sie napinac i do pracy..
27 kwi 12:41
wolfy: a gdzie to można sprawdzić? i czy czasem te kierunki zamawiane nie są na 2010/2011

A jak są zamawiane powinieneś bez trudu się dostać
27 kwi 12:42
wolfy: bart 86... ale czy to takie ważne gdy nie ma edycji na forum?
27 kwi 12:43
essh: ogarnie mi to ktos
https://matematykaszkolna.pl/forum/93232.html 
drażni mnie to zadanie xD
Bachus , myslalem ze z płocka bo domeną mojej szkoly jest " jak nie wiesz co robic to licz
delte" xD no i te "skad mieszkasz" tez u nas popularne bardzo
27 kwi 12:50
bart: m=k2
m<1 0 rozw
m=1 1 rozw
m∊(1,5) 2 rozw
m>5 1 rozw
27 kwi 12:54
bachus: no to Płock to chyba jakies fajne miasto jest
27 kwi 12:55
bart: czyli teraz tylko zamiast 5 bedzie
√5.. w odp w ksiazce jest blad.. az tak pogmatwany ten
wykres nie bedzie

masz dobrze
27 kwi 12:55
essh: masakra to jakas xD 3cia godzine nad tym siedze i wlasnie nie wiem jakim cudem im to wychodzilo
inaczej
27 kwi 13:00
luk18: http://www.mimuw.edu.pl/ strona wydziału matematyki uwarszawskiego, tu jest wszystko super wytłumaczone. Podane
jest, że nasz rocznik studencki (2011/2012) też może wziąć udział w projekcie kierunków
zamawianych
27 kwi 15:44
;): Płock to super miasto
27 kwi 15:46
Marta: a ja jestem na humanie i zdaje rozszerzoną majce

z próbnych zawsze miałam ok 90%
z rozszerzenia 80%

mam nadzieje że nie będzie tych wszystkich trygonometrii
27 kwi 15:51
ICSP: jak z podstawy nie będzie 100% to ja się załamie:(
27 kwi 15:53
Marta: no może bez przesady

99% i już załamka
27 kwi 15:55
luk18: ale mówisz serio?

dla mnie najważniejsze jest rozszerzenie...
Ja bym nie chciał żadnych dowodów ani jakiś pogmatwanych zadań z prawdopodobieństwa... a reszta
spoko
27 kwi 15:55
Marta: kto ja

jeżeli tak to serio

dowody mogą byś − lubie ale trygonometria i prawdopodobieństwo OKROPNOŚĆ
27 kwi 16:27
bachus: jakie dowody? o czym mowa?
27 kwi 16:31
Marta: zadania typu wykaż że
27 kwi 16:32
Vax: | | a2+b2 | |
Na przykład udowodnić, że jeżeli ułamek |
| dla pewnych a,b jest całkowity to jest |
| | ab+1 | |
on również kwadratem liczby całkowitej.
27 kwi 16:32
Marta: właśnie
27 kwi 16:33
freedom of mind: bierz sie za to ktos co vax napisal
27 kwi 16:35
Vax: a,b są oczywiście całkowite.
27 kwi 16:48
Vax: Całkowite dodatnie*
27 kwi 16:50
bachus: damn, trzeba się w końcu wziąć za czytanie streszczeń lektur obowiązkowych.
ale u mnie dobrze o tyle, że niektóre czytałem w całości. obawiam się, że dadzą kordiana, lalke
albo
quo vadis
27 kwi 16:51
luk18: U mnie w klasie obstawialiśmy na lalkę w tym roku... I ewentualnie dżuma
27 kwi 16:54
bachus: chciałbym, żeby dali coś z 20−lecia międzywojennego albo z wojny i okupacji
27 kwi 16:56
ja: lepiej iść na AGH czy na Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie? (nie wiem na jaki kierunek, chodzi
o uczelnie i perspektywy)
27 kwi 16:59
Mati: Lalka może być! Lecz mi się wydaje że coś typu Tango będzie na Polskim.
27 kwi 17:02
bart: Tango było na poprawce w sierpniu wiec odpada
27 kwi 17:03
bachus: Tango to świetna komedia obyczajowa. Emanuje groteską i czarnym humorem jak Sellafield
radioaktywnością.
27 kwi 17:08
Mati: No, no Tango jest ok. Ferdydurke też może być...
27 kwi 17:09
bachus: przy Ferdydurke jest o tyle dobrze, że można pisać głupoty. Gombrowicz to był chory
skurczybyk.
Jak dadzą Sienkiewicza to się potne jak jakiś nastoletni Emo gdy go mama okrzyczy.
27 kwi 17:12
27 kwi 17:12
bachus: poszukaj parobka, może zrozumiesz sens tej lektury
27 kwi 17:16
27 kwi 17:18
MF Doom: Dany jest trapez prostokątny o kącie ostrym α. Promień koła wpisanego w ten trapez jest równy
r. Oblicz obwód trapezu. pomóżcie
27 kwi 17:21
Adam: Ferdydurke jest na rozszerzeniu tylko !. W związku z ubiegłoroczną katastrofą smoleńską
stawiamy (u mnie w szkole) na coś z patriotyzmu − Pan Tadeusz i te sprawy. Pozytywizm ogólnie.
27 kwi 17:23
bachus: h=2r
a dalej licz delte
27 kwi 17:24
Tomek.Noah: bachus Tango to jest chyba dramat absurdu

A tak pozatym ja najbardziej sie boje
polskiego oby miec te 30% reszta czyli mat i fiz rozszerzona to zgorki
27 kwi 17:24
Mati: Masz rację, jak dadzą coś typu Potop, Pan Tadeusz itp to potnę się z Tobą.
27 kwi 17:24
MF Doom: czuję, że będzie Wesele
27 kwi 17:25
Mati: To chce wierzyć w Twoje przeczucia!
27 kwi 17:26
bachus: ja mam zamiar bazować na podanym fragmencie + wplatać łacińskie sentencje i mądre słówka.
zdać, zdam, ale bardziej obawiam się ustnego. nawet planu jeszcze nie zrobiłem:(
27 kwi 17:28
Rivi: Czytał ktoś z Was w ogóle Trylogie? Przecież to jest wspaniała historia =] lekko się czyta,
wciąga, a i historii uczy

Ogniem i Mieczem, Potop i Pan Wołodyjowski ;3
27 kwi 17:28
MF Doom: Potop jest jedną z niewielu lektur, którą przeczytałam całości ale i tak nic nie pamiętam.
Tango byłoby też kozackie ale nie będzie
27 kwi 17:28
luk18: Ferdydurke jest na podstawie, na rozszerzeniu jest Trans−Atlantyk Gombrowicza
27 kwi 17:29
Mati: Nie czytałem. Jedyną książke jaką przeczytałem całą to.. Gloria Victis, która mogła by być na
Maturce
27 kwi 17:29
Rivi: A ja czuję, że będę pisać wypracowanie o wierszach, bo nie kojarzę prawie żadnej z lektur

a
przy wierszach można improwizować i głupa palić
27 kwi 17:30
matura: Wesela nie bedzie

one jest zbyt flustrujace
chlopi beda
27 kwi 17:30
Vax: @Bachus, mamy obliczyć obwód, mamy trapez prostokątny ABCD, niech podstawami będą AB oraz CD,
oznaczmy ramiona |AD| = c |BC| = d wówczas c = 2r, rzutujmy punkt C na podstawę AB, niech to
będzie punkt E, oczywiście |CE| = 2r, wówczas z twierdzenia sinusów w trójkącie prostokątnym
EBC mamy:
Obwód jest równy (podstawy to a,b, korzystamy z tego że skoro mamy okrąg wpisany w czworokąt to
sumy długości przeciwległych boków są równe):
| | 2r | | 1 | |
L = a+b+c+d = 2(c+d) = 2(2r+ |
| ) = 4r(1+ |
| ) |
| | sinα | | sinα | |
Pozdrawiam.
27 kwi 17:30
bachus: od kozaków do Tango to daleko. niech dadzą Dziady kjerwa, będzie dobrze wtenczas!
27 kwi 17:30
Mati: Chłopi są nudni... Granica mogła by być! O!
27 kwi 17:31
matura: ja tam sciage na polski robie , do dlugopisa z wszystkimi lekturami
27 kwi 17:32
MF Doom: @Vax I tak też mi wyszło. W odpowiedziach jest L=(4 + ctgα2 + tg α2 + 2sinα może
to jest to samo ale dużo liczenia. Dzięki VAX
27 kwi 17:34
bachus: c i d są równe bo to boki. mają po 2rsinα
a ma długość 2r, ale b już nie, bo to dłuższa podstawa więc
2(2rsinα)+ 2r+ b(wyliczcie to..)
27 kwi 17:38
27 kwi 17:42
bachus: nie zwróciłem uwagi, że to prostokątny. założyłem, że równoramienny.
widze, że masz painta wersje pro. gratuluje
27 kwi 17:45
Vax: Tutaj akurat jest geonext
27 kwi 17:45
sandra: wydaje mi sie ze Dżuma, bo tego jeszcze na maturze nie bylo a jest obowiazkowa ewentualnie
Przeddwiosnie :
27 kwi 17:51
stokrotka: albo Tango. tez go nie bylo
27 kwi 17:54
bachus: no Dżuma i Tango jest do wyjebania na bary. Pamiętajcie, że często dają 2 lektury by porównać
jakiś motyw, który się w nich znajduje.
27 kwi 17:58
MF Doom: może dadzą Dżumę i Ludzi bezdomnych i trzeba będzie porównać pracę doktorów
27 kwi 18:16
qubson: Oby była Dżuma, bo to Tango to nawet nie wiem o czym jest...
A tak btw to myślałem, że tu same asy są co maja 90+ z rozszerzenia, a ja z moim 94% (z zerowym
przygotowaniem) na próbnej podstawce w styczniu mogę się schować... xP
Ja jeśli po polskim będę wiedział, że go zdam to matmę wykoszę na setunie o ile nie dadzą jakiś
chorych zadań...
Tylko co potem: Politechnika Poznań, AGH, UW...? Skończy się na tym, że będę eliminował je
monetom..
27 kwi 18:21
pele: Tak dają lektury i wiersze ale, 1 musi być do epoki romantyzmu a 2 od romantyzmu w zwysz
27 kwi 18:22
Gosia: Myśle że bedzie lalka
27 kwi 18:22
pele: Przedwiośnie, lalka, ludzie bezdomni, wesele

coś z tego wydaje mi się że będzie
27 kwi 18:25
pele: taki zestwik
27 kwi 18:27
Gosia: hmm ja raczej skupie sie na wierszach
27 kwi 18:27
Angelina: wzwy"Ż"
27 kwi 18:33
pele: oj tam oj tam
27 kwi 18:38
romanooo: siema, a kto z tego forum idzie na politechnikę warszawską
27 kwi 18:39
Mati: Dżuma jest ok. W sumie mogła by być. Ale i tak fajnie by było jakby Granica była. Albo
Wesele... Albo Ludzie Bezdomni... Albo... Gloria Victis... Albo Dziady cz.2 ... Albo
Medaliony.
27 kwi 18:43
romanooo: a tam przejmujecie się tym polskim, i tak z tego tekstu co jest można wszystko wyczytać i
jakieś tam punkty żeby zdać zdobyć... ja tylko lalkę czytałem i kordiana a tak to streszczeń
żadnych i polskie próbne na 82 i 50 napisałem ...
27 kwi 18:45
Mati: To znaczysz że umiesz pisać
27 kwi 18:48
romanooo: co tam dużo pisać... pojedyńcze zdania w miarę pasujące, byle trafić te punkty za temat z
klucza...
27 kwi 18:51
Mati: Heh, a z tym to już trochę cieżej, słyszałem że 80% odpowiedzi jakie są w kluczu to wiadomości
z fragmentu a 20% to z całej książki
27 kwi 18:56
romanooo: no to luz
27 kwi 18:56
bachus: Medaliony?to nie jest obowiązkowa lektura, przynajmniej na podstawce.
od Nałkowskiej to Granica tylko.
27 kwi 19:05
Mati: Oj no wziąłem sobie Medaliony na ustną
27 kwi 19:49