liczby
olka: Wykaż że iloraz liczb postaci a+b
√c, gdzie a,b są liczbami wymiernymi i c nie jest kwadratem
liczby wymiernej, jest liczbą takiej samej postaci.
założyłam sobie że:
x=a+b
√c, y=a1+b1
√c
| x | | a+b√c | | a1−b1√c | |
| = |
| * |
| = |
| y | | a1+b1√c | | a1−b1√c | |
| | (a+b√c)(a1−b1√c) | |
= |
| = |
| | a12−b12c | |
| | a*a1−a*b1√c+a1*b√c−b*b1*c | |
= |
| = |
| | a12−b12c | |
| | a*a1−b*b1*c | | a1*b−a*b1 | |
= |
| + |
| √c |
| | a12−b12c | | a12−b12c | |
i co dalej? orientuje się ktoś?
27 kwi 00:03
Jack:
ten pierwszy wyraz ma być liczbą wymierną oraz to,co stoi przy √c. Jest tak?
27 kwi 00:11
olka: tak ma być ale skąd ja wiem że tak będzie?
27 kwi 00:15
olka: tzn że są liczbami wymiernymi?
27 kwi 00:15
Jack:
trzeba pokazać, że iloczyn wymiernej przez wymierną daje wymierną, podobnie różnica i
kwadrat... To juz jest proste. Najważniejsze było przedstawienie tego właśnie w takiej formie
jaką nadałaś wyrażeniu na samym końcu.
Mam zastrzeżenia do tego drugiego wyrażenia: powinnaś napisać: y=a1+b1√c1
27 kwi 01:15