ZAD.1
Samochod pana Andrzeja spala zima 7,5 litra benzyny na 100 kilometrow, natomiast w pozostalych
porach roku w sumie o 1,2 litra mniej. Wiedzac, ze pan Andrzej przejezdza zima dwa razy mniej
kilometrow niz w pozostalych porach roku, oblicz srednie roczne zuzycie benzyny przez jego
samochod na 100km.
ZAD.2
W klasie IIa jest 30 uczniow. Podczas klasowki jeden uczen byl nieobecny. Srednia ocen z
klasowki wyniosla 4, a ich odchylenie standardowe 1. Po powrocie do szkoly nieobecny wczesniej
uczen napisal klasowke i dostal ocene 1. Oblicz srednia arytmetyczna i odchylenie standardowe
ocen z tej klasowki dla calej klasy.
Prosze Was o sposob rozwiazania, jaki tok myslenia, czy jakie rownanie ulozyc. Nie musicie
obliczac i podawac dokladnych wynikow. Prosze o szybka pomoc. Przepraszam z pisownie
| x1+x2+....+x29 | |
= 4 | |
| 29 |
| x1+x2+....+x29+1 | 4*29+1 | 116+1 | 117 | ||||
= | = | = | = 3,9 | ||||
| 30 | 30 | 30 | 30 |
| (x1−4)2+(x2−4)2+....+(x29−4)2 | |
= 1 | |
| 29 |
| (x1−3,9)2+(x2−3,9)2+....+(x29−3,9)2+(1−3,9)2 | |
| 30 |
| (x1−4)2+....+(x29−4)2+ 0,2(x1+....+x29) − 29*0,8 + 29*0,01+(−2,9)2 | |
= | |
| 30 |
| 29+0,2*4*29−29*0,8 + 0,29+(−2,9)2 | |
| 30 |
| x*0,18+y*0,12 | |
= 0,14 | |
| 24 |