prawdopodobeństwo
maryś:

na polach planszy kladziemy losowo 9 monet orlem lub reszka do gory. Jakie jest
prawdopodobieństwo, że na wszystkich polach monety leżą tą samą stroną do góry?
26 kwi 23:49
Plantacja ogórków: Ω = 2
9
A = 2
| | 2 | |
P(A) = |
| według mnie tak to będzie ale niech to jeszcze Einstein sprawdzi  |
| | 29 | |
26 kwi 23:59
maryś: Jest dobrze bo mam odp, czaje omege ale czemu 2
27 kwi 00:02
sowa:
wszystkie leżą "orłem lub reszką "
27 kwi 00:05
Plantacja ogórków: | | Zdarzenia sprzyjające | |
P(A) = |
| |
| | Zbiór wszystkich zdarzeń | |
2 − ponieważ albo wypadną same orły albo same reszki nie ma innej opcji
27 kwi 00:06
maryś: Mam jeszcze drugi podpunkt Na planszy umieszczamy kamień, szklaną kulkę i monetę. Jakie jest
prawdopodobieństwo że przedmioty będą ułożone w jednej kolumnie (wzdłuż lini pionowej) i
szklana kulka znajdzie się między kamienień a monetą.
Dlaczego omega nie może być kombinacja 3 z 9 ?
27 kwi 00:08
Plantacja ogórków: a jaka jest omega 9*8*7
27 kwi 00:10
maryś: taaa
27 kwi 00:10
maryś: ja bym tu dał kombinacje dlaczego nie ?
27 kwi 00:11
Plantacja ogórków: to pewnie wyszli z założenia że na jednym polu nie możesz postawić tych samych rzeczy
jednocześnie oraz że do dyspozycji masz tylko JEDNĄ szklankę kulę i monete
27 kwi 00:11
Plantacja ogórków: a ci chodzi o kombinacje myslałem że 3
9
27 kwi 00:12
maryś: no nic dzięki

znając życie na maturze w takim przypadku i tak walnę kombinacje
27 kwi 00:13
maryś: o kombinacie 3 z 9 czyli 9 po 3
27 kwi 00:14
Plantacja ogórków: kombinacji tu nie może być bo to że ułożysz np pierwsza szklanke druga moneta trzecią kulę to
jest zupełnie coś innego niż pierwszą kule drugą monetę trzecią szklanke
27 kwi 00:14
maryś: wybieramy dowolne 3 pola z dziewieciu mozliwych
27 kwi 00:14
maryś: masz racje
27 kwi 00:15
Plantacja ogórków: nie tak sobie tego nie tłumacz
27 kwi 00:15
maryś: haha
27 kwi 00:15
27 kwi 00:16
maryś: 1/84
27 kwi 00:17
Plantacja ogórków: to do dupy
27 kwi 00:17
maryś: bo A=2!*3=6
27 kwi 00:18
Plantacja ogórków: eeee a ja napisałem 8
27 kwi 00:18
maryś: 2! tak mogą się zmieniać kolejność kamienia i monety i 3 możliwe kolumny pionowe
27 kwi 00:18
Plantacja ogórków: no wiem po prostu myślałem ze 2!*3 = 8
27 kwi 00:19
Plantacja ogórków: te 8 by się fajnie skróciły wtedy
27 kwi 00:20
Plantacja ogórków: daj jeszcze jakieś zadanie matura za niedługo a spać mi sie nie chce
27 kwi 00:20
maryś: jest kolejny podpunkt

zabieramy sie za to haa?
27 kwi 00:21
Plantacja ogórków: tak
27 kwi 00:21
maryś: Na planszy zapisano dziewięć cyfr 1,...9 jakie jest prawdopodobieństwo że w wierszach
niekoniecznie kolejnych beda ułożone liczby 123,456 i 789
27 kwi 00:22
maryś: PS Gdzie sie wybierasz na studia

?
27 kwi 00:22
Plantacja ogórków: Politechnika gliwice
27 kwi 00:23
maryś: ja na poznańska może na łódzka, ale nie wiem jak to bedzie

27 kwi 00:24
Plantacja ogórków: a kierunek ?
27 kwi 00:25
maryś: architektura
27 kwi 00:26
Plantacja ogórków: nice ja programowanie
27 kwi 00:26
Plantacja ogórków: dobra mam wynik a ty

napisz tylko A bo omega chyba oczywista
27 kwi 00:26
maryś: a=3!
27 kwi 00:27
Plantacja ogórków: mi też w sumie nie trudne
27 kwi 00:28
Plantacja ogórków: kurcze jak zdam ładnie maturę to bede tydzień nietrzeźwy
27 kwi 00:28
maryś: z tym prawdopodobienstwem tak jest raz zrobie raz nie

27 kwi 00:29
maryś: hahaa

! Ja sie bardziej polskiego obawiam
27 kwi 00:29
maryś: ja pewnie tez a jak nie to przez wakacje bede regenerowac i odstresowywać umysł
27 kwi 00:30
Plantacja ogórków: ja też jeszce prezentacji gotowej nie mam
27 kwi 00:30
Plantacja ogórków: ja przez wakacje jak sie dostane na studia mam w planach całki ogarniać
27 kwi 00:30
Plantacja ogórków: daj jeszcze jakieś zadania trzeba być w formie
27 kwi 00:32
maryś: a kiedy zdajesz ja mam 9 maja juz, no całki to podobno podstawa na polibudzie
27 kwi 00:33
Plantacja ogórków: ja z polskiego 16
27 kwi 00:33
maryś: masz troche wiecej czasu

z tali 52 kart losowo wybrano 13 jakie jest prawd ze wsrod
wybranych bedzie 13 kart tego samego koloru
27 kwi 00:35
Plantacja ogórków: | 1 | |
| {13}  |
| 52 | |
27 kwi 00:37
27 kwi 00:37
Plantacja ogórków: albo sie pośpieszyłem
27 kwi 00:38
maryś: ma byc niby 4/ 52 po 13
27 kwi 00:38
Plantacja ogórków: zamiasst 1 4
27 kwi 00:38
Plantacja ogórków: no zapomniałem że są 4 kolory
27 kwi 00:39
maryś: jak sie liczy ten sam kolor w kartach to chyba sa kiery piki trefle itd
kazdego po 13?
27 kwi 00:39
Plantacja ogórków: tak N{13]{13} +N{13]{13} +N{13]{13} +N{13]{13} +
czyli 1+1+1+1=4
bo albo to albo to albo to albo to
27 kwi 00:40
Plantacja ogórków: ee coś pan Newton nie zadziałał
27 kwi 00:41
maryś: no to wiem tylko tez zapomnialem o tcyh kolorach ze tak sie liczy, no coz nie gram w karty
27 kwi 00:42
Plantacja ogórków: ok jedziemy dalej
27 kwi 00:42
maryś: b) beda 3 trefle trzy kara trzy kiery i 4 piki
27 kwi 00:45
27 kwi 00:47
maryś: ta
27 kwi 00:49
maryś: W urnie znajduje sie 5 kul bialych i 8 czarnych losujemy kolejno bez zwracania dwie kule. Na
ile sposobow mozna dokonac tego losowania, tak aby wylosowac dwie kule różnokolorowe ?
27 kwi 00:50
Plantacja ogórków: z kartami w sumie proste
27 kwi 00:50
27 kwi 00:51
maryś: niby ma byc 80
27 kwi 00:56
maryś: bo chyba tu jest wazna kolejnosc i albo wyciagasz najpierw biala potem czasrna badz odwrotnie
ale nie wiem ?
27 kwi 00:57
Plantacja ogórków: dziwne po co to mnożyć jeszcze *2 ?
27 kwi 00:57
Plantacja ogórków: no właśnie według mnie nie jest ważna
27 kwi 00:57
Plantacja ogórków: może ważne jest tutaj w treści zadania Losujemy Kolejno
27 kwi 00:58
Plantacja ogórków: Bez zwracania nie wiem akurat po co to tutaj są jeszcze jakieś podpunkty ?
27 kwi 00:59
maryś: no sa
b) biale c) jednokolorowe
27 kwi 01:01
Plantacja ogórków: wiesz ostatnio sie pytalem o podobne zadanie mojego nauczyciela i powiedział że błąd jest w
ksiażce
27 kwi 01:01
27 kwi 01:02
maryś: i co myslisz ze tam nie liczyc podwojnie ?
Bledy sie zdarzaja wiem
a) 80 b)20 c)76
27 kwi 01:07
Plantacja ogórków: a z jakiej racji w b) 20 ?
27 kwi 01:09
Plantacja ogórków: przecież to jest taka sama zadasa dwie takie dwie takie itp 10 możliwości co mnie to obchodzi
że tam jest jeszcze 200 innych kul
27 kwi 01:10
maryś: kombinacja 1 z 5 *kombinacja 1 z 4
27 kwi 01:11
Plantacja ogórków: no to pewnie chodzi o to właśnie losujemy kolejno
27 kwi 01:12
Plantacja ogórków: sory w błąd cie wprowadzałem
27 kwi 01:13
maryś: tak w ogole to uszczuplili nam karte wzorow

jeszcze rok temu chyba bylo wiecej
27 kwi 01:15
Plantacja ogórków: e tam najpotrzebniejsze myśle są
27 kwi 01:16
Plantacja ogórków: weź daj jeszcze jakieś zadania postaram się tak nie rozpędzać na maturze już bym punkty stracił
27 kwi 01:17
maryś: oblicz prawd ze ze zbioru iczb od 1 do 7 (mowa o naturalnych) wylosowano dwie liczby bez
zwracania takich ze za 1 razem wylosowano parzysta
27 kwi 01:19
maryś: takie*
27 kwi 01:19
maryś: * takie ze za pierwszym razem wylosowano parzysta
27 kwi 01:20
27 kwi 01:21
maryś: 2/5
27 kwi 01:23
Plantacja ogórków: kurde na pewno ? czemu niby
27 kwi 01:25
Plantacja ogórków: nie wiem może ja źle myśle rozpiszę to:
x= {1,2,3,4,5,6,7}
Losujemy dwie liczby bez zwracania więc:
Ω = 7*6
Pierwsza ma być parzysta: (Druga mnie nie interesuje)
A = 3 * 6 Parzyste {2,4,6}
27 kwi 01:27
maryś: kurwa zle Ci napisalem

ale to juz ta h musisz wybaczyc ten zbior liczb to {1,4,5,6,7]
27 kwi 01:29
Plantacja ogórków: I kill you
27 kwi 01:29
Plantacja ogórków: no to tak samo teraz sie zgadza
27 kwi 01:30
maryś:
27 kwi 01:31
Plantacja ogórków: dalej
27 kwi 01:31
maryś: a tak wlasciwie to milo mi
27 kwi 01:32
maryś: losujemy 3 karty z tali 52 kart. Oblicz jakie jest pprawd ze A− wylosowano 3 asy, B− wylosowano
dokladnie 2 asy
27 kwi 01:33
Plantacja ogórków: mi też

zdajesz tylko podstawke czy rozszerzenie też ?
27 kwi 01:34
maryś: w schemacie N prób B prawd uzyskania sukcesu w 1 probie wynosi 1/100 jakie musi byc N aby prawd
uzyskania co najmniej jednego sukcesu bylo wieksze od 1/2
27 kwi 01:36
maryś: rozszerzenie tez
27 kwi 01:36
27 kwi 01:37
Plantacja ogórków: | |
Jak to mówi Eta Chochlik  |
| |
27 kwi 01:37
sowa:
27 kwi 01:38
maryś: P(a)=1/5525
P(B)=72/5525 nie mam sily juz przeliczac ale pewnie to samo
27 kwi 01:42
Plantacja ogórków: weż jak możesz przepisz jeszcze raz to drugie zadanie
27 kwi 01:42
maryś: wiesz mam tak samo jak napisalem Tobie w zeszycie moze jest cos nie halo masz podobne

Gołąb
pocztowy dociera do adresata z prawdopodobieństwem 1/2. Ile gołębi trzeba wysłać, by
prawdopodobieństwo przekazania korenspondencji było większe niż 63/64?
27 kwi 01:45
olka: wy to prawdopodobieństwo macie we krwi czy co? od tak sobie rozwiazujecie zadania
27 kwi 01:46
maryś: hahahahaa pogrzało nas
27 kwi 01:47
maryś: poprostu
27 kwi 01:48
Plantacja ogórków: za 8 dni matura pora zacząć się uczyć
27 kwi 01:48
maryś:
27 kwi 01:50
maryś: czas najwyzszy

Ja mam sporo do poprzypominania
27 kwi 01:51
olka: właśnie widać

te zadania spokojnie mogły by być na maturze
27 kwi 01:52
maryś: mam nadzieje ze nie gorsze
27 kwi 01:56
olka: lepiej nie krakać
27 kwi 01:58
Plantacja ogórków: Nie mam pojęcia gołąb mnie załatwił dobrze że jest Bogdan zaraz pewnie będzie odpowiedz
27 kwi 02:03
Plantacja ogórków: conajmniej 6
27 kwi 02:08
maryś: wiecej niz 6
27 kwi 02:09
maryś: co najmniej 7
27 kwi 02:09
Plantacja ogórków: mi sie wydaje ze 6 styka
27 kwi 02:09
Plantacja ogórków: aaaa było większe od

racja conajmniej 7
27 kwi 02:10
maryś: 7
27 kwi 02:10
Plantacja ogórków: daj coś jeszcze
27 kwi 02:12
maryś: w schemacie N prób bernoulliego prawdopodobieństwo uzyskania sukcesu w 1 probie wynosi 1/100.
Jakie musi byc N aby prawdobienstwo
uzyskania co najmniej jednego sukcesu bylo wieksze od 1/2
27 kwi 02:18
marlena: Plantacja widze że się rozkręciłeś może mi zrobiz zadanie ? Wiadomo, że P(A)=1/2 i P(B)=1/3
Wykaż, że a) P(A i B)≤1/3
b) 1/2≤P(A i B) ≤5/6
27 kwi 02:25
marlena: poprawka w b) 1/2≤P(A suma B) ≤5/6
27 kwi 02:26