;)
Tulipan: a to zadanko>? mam problem z skala podobienstwa
Dana jest kula K1 o promieniu R oraz kula K2 o promieniu r.
Objetosc kuli K1 jest 64 razy wieksza od objetosci kuli K2 zatem
R
R
R
R
=4π czy
=8π czy
=8 czy
=4
r
r
r
r
moze ktoś wytłumaczyc krok po korku jak liczyc takie zadanko?
moze ktos ma dostep do wiecej takich typow zadan to bym sobie powtorzyla, dzieki serdeczne
26 kwi 23:12
Jack:
V1
64V2
k3=
=
=64 (bo każda z trzech odcinków wziętych do wzoru został wydłużony
V2
V2
k−krotnie).
stąd k=4.
R
k*r
Skoro R=k*r (bo promień został wydłużony k−razy), to