ciąg
kaśka: Ile liczb trzy cyfrowych można utworzyć z {0,1,2,...9}
aby były większe od 621?
Wiem, że można to zapisać łatwo 999−621=387 ale mojego nauczyciela to nieusatysfakcjonuje, jak
to zrobić np ciągami?
26 kwi 23:03
sowa:
jest ich 378
zaczynające sią na {7,8,9}
3*10*10 = 300 takich liczb
zaczynające się na 63 , 64,... , 69
1*7*10 = 70 takich liczb
i pozostają jeszcze : 622,623,....., 629 −−− 7 takich liczb
R− m : 300 +70 +8= 378 takich liczb
26 kwi 23:22
maryś: ja Cie nie poratuje
26 kwi 23:22
kaśka : dzięki!
26 kwi 23:23