humm
tulipan:

W trójkącie prostokątnym ABC wysokość CD opuszczona na przeciwprostokątna AB dzieli ja na dwa
odcinki o długościach AD =6 oraz DB=4 wtedy CD wynosi ile?
dziekuje za pomoc
26 kwi 22:57
gosia: nie masz więcej danych?
26 kwi 23:03
Kejt:
|CD|=x
z podobieństwa:
x
2=24
x=2
√6
jakoś tak brzydko to wyszło..
26 kwi 23:03
Kejt: a po co więcej..
26 kwi 23:04
gosia: x oznaczyłaś wysokość ?
26 kwi 23:05
rumpek: Dobrze
Kejt
26 kwi 23:05
luk18: Ja bym to zrobił ze wzoru: h2=4*6 ←w tablicach jest taki wzór
26 kwi 23:07
rumpek: Można bawić się z Pitagorasem też wyjdzie
26 kwi 23:08
Vax: luk18 ten wzór wynika właśnie z podobieństwa trójkątów.
26 kwi 23:09
Kejt: Luk, to jest poniekąd z tego wzoru, tzn. wyprowadziłam go

napisałam, że x=|CD| a |CD| to wysokość, sama to zaznaczyłaś.
26 kwi 23:09
Patryk: Mega ^^ macie głowy nie od parady. Dzięki za pomoc xd
7 sty 05:35