zad
ABCD: Wyznacz wspolczynniki a b c tak aby
W(x) − F(x)=H(x) jesli W(x)=2x3+ax2+5x−3, F(x)=x3−5x2 +bx+4, H(x)=x3+2x2+4x−c
26 kwi 21:46
ABCD: Prosze o pomoc.
26 kwi 22:29
ukasz: Przecież masz wszystko podane..
26 kwi 22:48
ABCD: Zielony w tym jestem, wiec prosilbym o rozwiazanie
26 kwi 23:05
luk18: 2x3+ax2+5x−3−x3+5x2−bx−4=x3+2x2+4x−c
x3+(a+5)x2+(5−b)x−7=x3+2x2+4x−c
i teraz przyrównujesz:
a+5=2
5−b=x
c=7
26 kwi 23:11
luk18: poprawiać mnie jeśli się gdzieś pomyliłem
26 kwi 23:11
ABCD: mozesz juz calosc podac? prosba
26 kwi 23:18
ICSP: co najwyżej mogę poprawić 5−b = 4
26 kwi 23:20
luk18: sorry, tam powinno byc 5−b=4
no to a=−3
b=1
c=7
koniec
26 kwi 23:20
alfa_i_omega: luk16− ty zmieniles znaki chyba...
2x3+ax2+5x−3−x3+5x2−bx−4=x3+2x2+4x−c − twoja wersja
x3−5x2 +bx+4
27 kwi 00:03