zad
Adidas: Suma kwadratow dwoch liczb jest rowna 1872, a stosunek tych liczb wynosi 3/2. Wyznacz te liczby
26 kwi 21:39
Rivi: x
2+y
2=1872
podstawiasz x i liczysz
26 kwi 21:41
Pablo: Dla przećwiczenia sobie rozwiąże tutaj, zawsze to jakiś trening przed maturą

.
13x
2 = 1872
x
2=1296
x=36
x=24
36
2 x 24
2 = 1872
26 kwi 21:51
Pablo: Przepraszam za błąd w ostatniej linijce. Oczywiście zamiast x powinien być +
26 kwi 21:51
ICSP: Pablo coś ty narobił na początku?
26 kwi 21:53
Pablo: Wstawiłem do wzoru

. Tylko zamiast jak kolega Rivi podstawić za x, podstawiłem z y. Czy jest
jakiś błąd ? Czy chodzi Ci o zapis tylko ?
26 kwi 21:55
Pablo: Fuck, jeszcze zgubiłem 1872 x 9

Ach ten pośpiech
26 kwi 21:55
Pablo: w ogóle jeszcze zamiast y, to potem x napisałem.. o matko..
26 kwi 21:57