paramter
alex: dla jakiś wartości parametru m równanie |x+2|=m−3 ma dwa rozwiązania różnych znaków?
26 kwi 21:32
Vizer: Trzeba narysować wykres:
|x+2|+3=m
Tworzymy funkcję f(x)= |x+2|+3
I z wykresu odczytujesz dla jakiego m mamy dwa rozwiązania różnych znaków.
26 kwi 21:35
alex: a mógłbyś mi napisać jaka będzie odpowiedz?
Narysowałem ale nie jestem pewien
Z góry dziękuje bardzo za pomoc
26 kwi 21:40
Vizer: według moich obliczeń dla m∊(5,+∞)
26 kwi 21:47
alex: ZGADZA SIĘ DZIĘKUJE !
26 kwi 21:50
mariolka: Ja nie rozumiem mógłby ktoś to rozrysować cale?
26 kwi 22:01
sowa:

m€ (5,∞) , bo rozwiązania znajdują się po obydwu stronach osi OX,
zatem są różnych znaków
26 kwi 22:21
mariolka:

wiem ze troszkę mi nie wyszlo ale mam ten niebieski wykres m=y=|x+2|+3
i jak z tego m>5? wiem ze linie troche nierownolegle, przyjelam kropke za jednostke niebieski
wykres to ostateczny? Pomocy
26 kwi 22:31
mariolka: ja myślalam ze rozwiazania to miejsca zerowe
26 kwi 22:31
mariolka: czy jak to z tym jest?
26 kwi 22:39
sowa:
Rozwiązania są częścią wspólną wykresów
y= | x +2| +3 i prostych
y= m
26 kwi 22:40
mariolka: dzięki wielkie za pomoc

!
26 kwi 22:42
sowa:
i mają być różnych znaków, czyli tak będzie dla m€ ( 5, ∞)
26 kwi 22:42
bart: jak sie rysuje te krateczki, siatke dla wykresow?
26 kwi 22:50
mariolka: masz z boku z prawej rysuje
26 kwi 22:53
bart: @mariolka
taki zarcik, taaa?
−.−
26 kwi 23:31
sowa:
Nie ma lekko ..... trzeba samemu się napracować
bart
26 kwi 23:47
bart: @sowa
jaki miałaś poprzedni nick, bo mi sie wierzyc nie chce, ze tu pierwszy dzien jestes
26 kwi 23:48
sowa:
Etaaa ... mmm
26 kwi 23:49
bart: tak myslalem
26 kwi 23:50
sowa:
26 kwi 23:51
mariolka: jaki żarcik znów

?
26 kwi 23:55
szpilka: Etaaa ładniej

i jakoś się przyzyczaiłam, że Etaaa fajnie rozwiązuje zadania
27 kwi 00:11