OKRĄG
gosia: okrąg opisany jest na trójkącie równobocznym , promień okręgu jest równy 2√3 . Oblicz ile
bedzie wynosić bok trójkąta ?
wychodzi mi 12
a w odpowiedziach jest 6 DLAczego ?
26 kwi 21:30
ICSP: h = 3p{3
h = U{a
√3{2}
a = 6. Dobrze jest w odpowiedziach. Nie wiem czemu ci 12 wyszło.
26 kwi 21:31
ICSP: h = 3
√3
a = 6
Teraz myślę ze ładniej to będzie wyglądało.
26 kwi 21:32
gosia: czemu 3√3 h ?
26 kwi 21:32
gosia: ok teraz wiem
26 kwi 21:33
gosia: mam jeszcze pytanie chodzi tu o to że 2/3 to promień ?
26 kwi 21:34
ICSP: jeżeli mamy wysokość w trójkącie równobocznym to:
| 1 | |
| h jest promieniem okręgu wpisanego w ten trójką |
| 3 | |
| 2 | |
| h jest promieniem okręgu opisanego na tym trójkącie. |
| 3 | |
26 kwi 21:35