trapez równoramienny wpisany w okrąg
..:

Podstawy trapezu równoramiennego mają długości 3 i 5, a jego ramię ma długość 2. Oblicz promień
okręgu opisanego na tym trapezie.
h=
√3
Pabc=
12*5*
√3 = 2,5*
√3
d
2=25+3=28
d=2
√7
Pabc=
5*2*2√74R
10
√3=
20√7R
R=
2√213
wynik twierdzeniem sinusów jest w przybliżeniu trochę inny a zad wydaje się proste więc proszę
o ew potwierdzenie albo wskazanie byka
26 kwi 21:22
think: ano
d2 = (√3)2 + 42
tw. Pitagorasa stosuje się do trójkąta prostokątnego
26 kwi 21:26
..: porażka

dzięki, cały dzień kuje do tej (...) matury i już mi mózg wysiada
26 kwi 21:31
think: spoko, ja tutaj przychodzę się zrelaksować, bo cały dzień pracuję i też mi mózg wysiada
26 kwi 21:37