przekształacanie wzorów
Henry: s=vt − at2/2
Wyznacz t.
26 kwi 21:15
26 kwi 21:20
R2D2: lol glupota xD bo przeciez tam jest t2
26 kwi 21:21
romanooo: hahahaha
26 kwi 21:21
romanooo: jak już to jest to równanie kwadratowe, więc obliczasz wartość t z delty itd ale jake masz
zadanie
26 kwi 21:23
romanooo: jakas prędkośc chwilowa

podaj treśc to Ci pomogę
26 kwi 21:25
26 kwi 21:25
Henry: tam mam jedno v..
26 kwi 21:26
danny: | | 2 | |
t = |
| (V−Vo) tak jest dobrze |
| | a | |
Vo − prędkość początkowa
26 kwi 21:26
Henry: NO własnie z tym kwadratowym próbowałam, ale to jest strasznie pomieszne

Kartkówka z
przekształcania wzorów, podobno to przykład na 3 więc może da się bez równania
kwadratowego..
26 kwi 21:27
Henry: s=v0t − at2/2
to taki jest wyjściowy i tylko jedno v.
26 kwi 21:28
danny: można zrobić inaczej

Δ = v
2 − 2as
26 kwi 21:32
danny: w x1 się pomyliłem

powinno być
26 kwi 21:33
avi: " Δ = v2 − 2as "
at2 − 2v0 t + s =0
a nie tak?
Δ = 4v2 − 4as
26 kwi 21:40
danny: Nie ponieważ
Δ = b
2−4ac
b=v
c = −s
26 kwi 21:50
avi: aha okej a po przemnożeniu chyba nie jest źle?
26 kwi 21:59
bart: | | 1 | |
jak uzywasz wzoru s=Vt− |
| at 2 to wiarze sie z nim drugi wzor |
| | 2 | |
V=V
o−at z tego latwo wyznaczyc t
26 kwi 22:52
piotrGTX: A czy czasami to nie powinno być tak:
S = Vt + at22 / *2
2s = 2Vt + at2 / −2s
0 = at2 + 2Vt − 2s
Δ = (2V)2 − 4*a*(−2s) = 4V2 + 8as = 4(V2 + 2as)
t1 = √4(V2 + 2as)−2V2a = 2√(V2 + 2as)−2V2a = √v2+2as−Va
24 wrz 19:35
piotrGTX: Dla udowodnienia dam sprawdzenie

V = 2
a = 3
t = 4
S = 2*4 +
3*422 = 8 +
3*162 = 8 +
482 = 8 + 24 = 32
Teraz mój wzór na t
1
t1 =
√22+2*3*32−23 =
√4+192−23 =
14−23 =
123 = 4
4 = 4 wszystko pasuje
24 wrz 19:40
damian: s= Vo*t+a*t2/2
25 wrz 08:06
damian: Ek = m v2 /2 + I ω2/2 wyznaczyć m, v
25 wrz 08:31
damian: s= Vo*t+a*t2/2 wyznaczyć t
25 wrz 08:35
krystek: Zapisz poprawnie to ma być ułamek, tak?
25 wrz 08:41
piotrGTX: Damian opisałem to ładnie kilka postów wyżej.
25 wrz 17:18
piotrGTX: Przepraszam powinno być +2as
25 wrz 17:19