Proszę o pomoc
Aneta: Sprawdź tożsamość tryg
cos 2α* cosα − sin 4α*sinα = cos 3α* cos 2α
26 kwi 21:05
romanooo: cos2α = 1−2sin
2α (=cos(α+α))

sin4α=sin(2α+2α)=...
cos3α=cos(2α+α)=...
i jedziesz wzory masz podane w tablicach
26 kwi 21:11
ICSP: uwielbiam takie zadanka


Już ci to piszę. Chyba że chcesz to spróbować z pomocą od romanooo
26 kwi 21:12
Aneta: dam rade z pomoca romanooo dzieki
26 kwi 21:22
Aneta:
cos mi nie wychodzi czy moze ktoś jeszce spr ta tożsamosc i podac chociaż wynik
26 kwi 21:52
ICSP: już piszę
26 kwi 21:53
ICSP: L =
cos2αcosα − sin4αsinα = cos2αcosα −2sin2αcos2αsinα = cos2α(cosα − 2sin2αsinaα) = cos2α(cosα −
4sinαcosαsinα) = 2cosα(cosa{1 − 4sin2α]) = 2cosα(cos[1−4(1−cos2α)]) = 2cosα(cosα[1 − 4
+4cos2a]) =cos2α(cosα[4cos2α −3]) = cos2α(4cos3α − 3cosα) = cos2αcos3α = P
26 kwi 21:57
Aneta: dzieki Jestes wielki
26 kwi 21:59