równania
**Kinga** :
1) x
2−x−2=0
2) x
3+2x
2−9x−18=0
Pomocy mam to do zaliczenia

a tego nie umie
26 kwi 20:58
R2D2:
1)
d=1+8=9 √d=3
x1=(1−3)/2=−1
x2=(1+3)/2=2
26 kwi 20:59
R2D2:
2)
x2(x+2)−9(x+2) = 0
(x2−9)(x+2) = 0
(x−3)(x+3)(x+2) = 0
x−3=0 x=3
x+3=0 x=−3
x+2=0 x=−2
26 kwi 21:01
**Kinga** :
R2D2
to d to jest delta?
26 kwi 21:02
R2D2:
3)
2x−1=0
2x=1
−x+6=0
−x=−6
x=6
26 kwi 21:07
R2D2: | | 1−3 | |
tak a tam gdzie jest (1−3)/2 to |
| |
| | 2 | |
26 kwi 21:08
**Kinga** : i to już jest całe zadanie ?
26 kwi 21:12
R2D2: tak
26 kwi 21:15
**Kinga** : bardzo dziękuję

jestem bardzo bardzo wdzięczna
26 kwi 21:19
R2D2:
26 kwi 21:24
**Kinga** : | | 1 | |
mam jeszcze pytanie a skąd w 3 zadaniu wzięła się |
| pytam bo to zad.nie bardzo rozumie |
| | 2 | |
26 kwi 21:31
R2D2:
Obliczam dziedzine. Mianownik nie moze byc rowny 0 wiec licze dla jakiego x mianownik
| | 1 | | 1 | |
czyli 2x−1 rowna sie 0 i wynikiem jest |
| dlatego x nie moze byc rowny |
| |
| | 2 | | 2 | |
26 kwi 21:34
**Kinga** : dzięki
26 kwi 21:48