Operon i "GW" 2008
Vizer: Zadanie chodzi mi mianowicie o zad. pierwsze z tego arkusza.
Dany jest rosnący ciąg geometryczny (a
n), w którym a
1= 6,a
3= 24 .
a) Wyznacz wzór na n−ty wyraz ciągu (a
n) .
| | a5 | |
b) Oblicz x, jeśli wiadomo, że liczby a2+1, |
| , 3x+2 tworzą ciąg arytmetyczny. |
| | 4 | |
A dokładniej o b) w rozwiązaniach jest podane rozwiązania x w trzech przypadkach, czyli w
zależności od kolejności ustawienia wyrazów. Ja robiąc to zadanie rozumiałem tak, że liczby
| | a5 | |
a2+1, |
| , 3x+2 tworzą ciąg "narzucony z góry" i prawdę mówiąc nie wiem czy treść jest |
| | 4 | |
niesprecyzowana czy ja jednak źle zinterpretowałem treść.
26 kwi 20:57
uhu: Ciąg zawsze oznaczony jest w nawiasach (...) więc dobrze napisali treść
26 kwi 21:01
uhu: te (...) oznaczają uporządkowaną kolejność to samo masz w kombinatoryce np.
26 kwi 21:01
Vizer: Ok. Masz chyba rację, robiąc to machinalnie zrobiłem błąd. Dzięki za wyjaśnienie
26 kwi 21:03
romanooo:
masz układ 2 równań, z którego znajdziesz q (q=2)
a
n=a
1 * q
n−1
26 kwi 21:03
Vizer: Dzięki z tym sobie dałem radę chodziło mi tylkojak rozumieć b)
26 kwi 21:04
Mati: B to musisz ze wzoru na środkowy wyraz zroibć.
26 kwi 21:09
Mati: a
5 i tak dalej obliczasz z wzoru który wyznaczyłeś wczesniej
26 kwi 21:13