Prosze opomoc
Jerzy: punkty A(−1,5) B(−3,2) sa wieszkołkami trójkąta równobocznego ABC Długosc boku tego trójkata
wynosi

wytłumaczyc jak by ktos mogł
26 kwi 20:53
ICSP: długość boku to długość odcinka AB nie ma co tłumaczyć.
26 kwi 20:54
Jerzy: no teraz zrozumiałem wyliczyłem to ze wzoru
26 kwi 20:58
Filip: Wzór na długość boku
|AB| = √(XB−XA)2+(YB−YA)2
Podstawiasz z A x = −1 z B x = −3
z A y = 5 z B y=2
|AB| = √[−3−(−1)]2+(2−5)2
|AB| = √(−3+1)2+(2−5)2
|AB| = √(−2)2+(−3)2
|AB| = √4+9
|AB| = √13
Odp. Długość boku AB to √13
26 kwi 21:08