matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Równania wykładnicze
M:
Rozwiąż równania wykładnicze . a) 9
x
= 27
x
_____ = 81 b) 5
x+1
− 15 * 5
x−2
= 110 c) 2
x
*
√
2
=
1
16
d)0,1 = 1000 * 10
x
W pierwszym przykładzie jest ułamek ale nie wiedziałam jak go zapisać .
26 kwi 20:51