matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Całka
rączka:
Masakra... Poddaję się z tą całką, ktoś ma pomysł?
1
∫
dx
(x
2
+1)
2
26 kwi 20:42
:
26 kwi 21:04
Grześ:
przez podstawienie: x=tgt
1
dx=
dt ⇒ dt=cos
2
t dx
cos
2
t
1
(1+tg
2
t)
2
=
cos
4
t
∫ cos
2
t dt
cos2t+1
Teraz zmiana cos
2
t=
, czyli teraz:
2
cos2t+1
∫
= ....
2
Przy powrocie przy podstawianiu musisz zrobić tak: x=tgt ⇒ t=arctgx
26 kwi 21:15
rączka:
Dzięki
26 kwi 23:08