:)
Damian: Z talii 52 kart losujemy 3. Oblicz prawdopodobieństwo że:
co najmniej 1 karta jest czarna
Zacząłem od wyliczenia Ω. Ω=22100
I teraz chce zrobic z dopelniena ale nie pamietam jak sie to robiło.
Pomoże ktoś?
26 kwi 20:21
Vizer: Zrób przez przeciwne, że żadna nie jest czarna i później ze wzoru P(A)=1−P(A')
26 kwi 20:24
Damian: wlasnie nie do konca to rozumiem
26 kwi 20:24
Damian: przeciwnie wyszlo mi 2300
i co teraz
P(A)=1−2300?
czy z tego 2300 musze jeszcze obliczyc prawdopodobienstwo?
26 kwi 20:29
Damian: zrobiłem tak:
P(A')= 2300/22100 = 0.104
P(A)= 1− 0.104= 0.896
dobrze?
26 kwi 20:32
Vizer: Zaprzeczamy zdaniu "co najmniej 1 czarna " na "żadna czarna"
A'− żadna karta nie jest czarna
| | 9139 | | 703 | |
P(A')= |
| = |
| |
| | 22100 | | 1700 | |
| | 703 | | 997 | |
P(A)=1− |
| = |
| |
| | 1700 | | 1700 | |
Chyba tak to ma wyglądać.
26 kwi 20:37
Damian: w moc a powinno byc 26 po 3 a nie 39 po 3
przeciez jest 26 kart czerownych a nie 39
26 kwi 20:43
Damian: ale gdy to zmienisz reszta bedzie dobrze xD
26 kwi 20:44
Vizer: No tak oczywiście pomyłka

Zapomniałem, że w talii są dwa rodzaje czarnych kart
26 kwi 20:46
Damian: a jeszcze jeden przyklad gdy nie wylosowano krola
26 kwi 20:50
Damian: dopelnienie sa same krole
kombinacja 3 po 4?
26 kwi 20:51
Vizer: Tak.
26 kwi 21:00