liczby
olka: W zbiorze liczb rzeczywistych określono działanie : x plus y = 2x + y2
sprawdź dla jakich naturalnych różnych liczb a, b prawdziwa jest równość:
a plus b = b plus a czyli 2a+b2=2b+a2
moje rozwiązanie:
2a+b2=2b+a2
a2−2a+2b−b2=0
a2−2(a−b)−b2=0
a2−b2−2(a−b)=0
(a−b)(a+b)−2(a−b)=0
(a−b)(a+b−2)=0
co dalej?
26 kwi 20:19
ICSP: b2 − 2b = a2 − 2a
b2 −2b + 1 − 1 = a2 − 2a +1 −1
(b−1)2 = (a−1)2
26 kwi 20:28
ICSP: chyba coś popsułem po drodze:(
26 kwi 20:29
olka: a czy można zrobić tak:
a
2−2a=b
2−2b
a(a−2)=b(b−2) to podzielić przez

b(b−2)]
wyszłoby :
U{a(a−2)){b(b−2)}=0
a(a−2)b(b−2)=0
a=0 lub a=2 lub b=0 lub b=2
ale nie wiem jak to ma się do prawidłowego rozwiązywania tego typu zadań
26 kwi 20:36
ICSP: jeżeli dzielisz coś przez coś to nie wychodzi 0.
26 kwi 20:38
olka: ale jeżeli w liczniku jeden z czynników będzie równy zero to wynikiem dzielenia będzie 0
26 kwi 20:40
ICSP: tak tylko że gdyby licznik byłby równy 0 to i mianownik byłby równy 0.
26 kwi 20:42
olka: no tak, dlatego nie byłam pewna czy tak można zrobić
26 kwi 20:47