POMOCY
Maniek:

W okrąg o promieniu R=1 cm wpisano kwadrat i trójkąt tak, że mają one jeden wierzchołek
wspólny.
Teraz mam obliczyć pole figury wspólnej (to zakreskowane)
Proszę o pomoc, wyjaśnienie
26 kwi 20:07
Mati: Trójkąt równoboczny?
26 kwi 20:14
Maniek: tak
26 kwi 21:13
romanooo: a masz napisane że róznoboczny ?
26 kwi 21:29
romanooo: równoboczny \miało być
26 kwi 21:30
Maniek: trójkat jest równoboczny
26 kwi 21:30
wolfy: masz może jeszcze jakieś "szczegóły?"
26 kwi 21:33
wolfy: właściwie probowałeś obliczyć bok trojkata z tw. cosinusów? (kat pomiedzy promieniem a
promieniem wynosi 120)
26 kwi 21:36
romanooo: no dobra,
bok kwadratu : a
√2=2R => a=
√2
| | b | |
bok trójkąta: |
| = 2R => b=2√3 |
| | sinα | |
26 kwi 21:38
Maniek: Dany jest jedynie promień. Nie mam pojęcia
26 kwi 21:38
romanooo: dalej jeśli tak je wpiszemy, to te fragmenty pola kwadratu które nie są zamalowane będą:
2 trójkąty o kątach 15, 75, 90
1 trójkącik o kątach 45, 45, 90
26 kwi 21:40
romanooo: pole kwadratu = a
2 = 2
| | √6−√2 | |
no i teraz te pola trójkątów, dasz już radę ? sin 15 = |
| |
| | 4 | |
26 kwi 21:42
26 kwi 21:43
wolfy: b nie mógł wyjść 2P{3} bo wysokość trójkąta równobocznego to a{3}/2 = 3 co jest większe od
średnicy
26 kwi 21:44
Maniek: obawiam się że nie. Jeden bok tego trójkąta to √2 , kąt prosty, x, kąt 75, y, kąt 15
26 kwi 21:44
romanooo: sorka

b jest samo
√3 masz rację
26 kwi 21:45
wolfy: b=√3
26 kwi 21:46
Maniek: ok, czaje
teraz jak oblicze pole tego małego trójkąta równoramiennego prostokątnego?
26 kwi 21:47
JunichiroKudo:
h = 1, 5
a =
√3
Pole kwadratu = 2 cm
2
| | 3√3 | |
Pole trójkąta = |
| cm2 |
| | 4 | |
| | 3√3 | | 8 − 3√3 | |
Część "poza kwadratem" − 2 − |
| = |
| |
| | 4 | | 4 | |
| | 3√3 | | 8 − 3√3 | | 6√3 − 8 | | 3√3 − 4 | |
Część wspólna= |
| − |
| = |
| = |
| |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 2 | |
26 kwi 21:47
wolfy: co do tych oznaczeń trójkątów to bym uważał nigdzie nie pisze ze bok trójkąta dzieli dwa boki
kwadratu na pól
26 kwi 21:49
romanooo: | | √2 | |
no dobrze maniek, ale cos 15= |
| a jak znajdziesz y z tego, to poletrójkąta to |
| | y | |
a=
√2
b=y
sinα= to kąt między tymi ramionami trójkąta wszystko masz x nie jest potrzebne
26 kwi 21:49
Maniek: A co do części "poza kwadratem" dlaczego odejmuje się tam od pola kwadratu pole trójkąta skoro
trójkąt ma swoje "fragmęty" poza kwadratem?
26 kwi 21:51
Maniek: Rozkminiam! Dzięki
26 kwi 21:53
romanooo: 
chyba tak nie będzie junichirokudo
26 kwi 21:53
Maniek: romanooo do tego kąta 15 to chyba lepiej zastosować ctg?
26 kwi 21:55
wolfy: juz wiem czemu te katy tyle wynosza sorki
26 kwi 21:57
Maniek: jak stosuje ctg 15= 2−√3 wychodzi mi pole tego "małego trojkata" =2−√32
26 kwi 21:59
Maniek: teraz jak obl ten trojkat prostokatny równoramienny?
26 kwi 21:59
romanooo: czemu ctg
26 kwi 22:00
Maniek: bo wtedy łatwiej obliczyc pole. mam obie przyprostokątne
26 kwi 22:01
romanooo: aha, no dobra, też tak możesz
26 kwi 22:01
Maniek: ale coś mi źle wyszło, bo jak to odjąłem to wyszła liczba ujemna
26 kwi 22:01
Maniek: Nie nie. zwykły błąd algebraiczny. Ale nadal nie wiem jak obliczyć trójkąt prostokatny
równoramienny
26 kwi 22:03
romanooo: sorka musiałem coś zjeść, wysokośc tamtego małego masz z R− h trójkąta wpisanego, mając
wysokośc i funkcje kąta (sin 45) znajdziesz jego pole
26 kwi 22:12
romanooo: ok ?
26 kwi 22:13
Maniek: Tak już rozumiem. Dziękuje i dobrej nocy
26 kwi 22:15