funkcja wymierna: nierówności z wartością bezwzględną
nick: jak rozwiązuje się nierówności tego typu:
1/|x| > 2
albo
3/|x−1| = 1/3 ?
Proszę o pomoc.
26 kwi 19:46
robert : Myślę, że 1/|x| > 2
zał xnie może być 0
każda wartość bezwzględna jest nieujemna założyliśmy ze zerem nie bedzie wiec jest dodatnia
wiec nierownosc można pomnożyc przez mianownik
1>2|x| |:2
|x|<1/2
więc x należy do przedziału (−1/2;1/2)
26 kwi 19:50
robert : drugie pomnożyć na krzyż
9=|x−1|
czyli x−1=9 lub x−1=−9
26 kwi 19:51
nick: tez mi tak wyszlo ale w odpowiedziach dla pierwszego przykladu jest x∊(−1/2, 0)suma(0, 1/2), a
dla drugiego x∊(−8, 1)suma(1, 10)
26 kwi 19:58
nick: mozna mnozyc na krzyz w nierownosciach?
26 kwi 19:59
robert: nie wiem a wiec, może kto inny znajdzie błąd
26 kwi 20:01
robert: w nierównościach nie w drugim przykladzie jest napisane '=' myślałem, że to równanie
26 kwi 20:01
Bigosek: do pierwszego jest ok, bo przecież nie może być 0

bo wyłączyliśmy
26 kwi 20:03
Mati:
|x−1| = 9
x−1=9 lub x−1 = −9
x=10 lub x=−8
chyba
26 kwi 20:03
ICSP: Dziedziny to nie uzgodnicie bo po co
26 kwi 20:04
Mati: D= R \ {1} ? Tak?
26 kwi 20:05
robert k: jeżeli pierwsza odpowiedz miala by byc poprawna ta co podal nick (−1/2, 0)suma(0, 1/2) to ona
tez nie zawiera zera bo przedzial jest otwarty
26 kwi 20:07
ICSP: tak.
26 kwi 20:07
robert k: nie wiem mi sie nie widza te wyniki
26 kwi 20:07
nick: ajjjjj to drugie powinno wygladac tak:
3/|x−1|>1/3
mój błąd, sorry
26 kwi 20:13
Bigosek: | | 1 | | 1 | |
ta odpowiedź (− |
| ; 0) ∪ (0; |
| ) jest ok do: |
| | 2 | | 2 | |
Myślę, że 1/|x| > 2 zał xnie może być 0 każda wartość bezwzględna jest nieujemna założyliśmy ze
zerem nie bedzie wiec jest dodatnia wiec nierownosc można pomnożyc przez mianownik 1>2|x| |:2
|x|<1/2
26 kwi 20:19
robert k: |x|<1/2 odpowiedz x należy (−1/2;1/2)
26 kwi 20:20
Bigosek: dziedzina x ∊ R | {0}
26 kwi 20:25
jula: w |x|< 1/2 trzeba wyrzucic 0 bo z dziedziny wiemy ze x≠0
26 kwi 20:25
robert k: tak prawda

ale na pewno nie bedzie tu suma przedziałów
26 kwi 20:27
Bigosek: | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
(− |
| ; 0) ∪ (0 ; |
| ) można zapisać także jako x ∊ (− |
| ; |
| ) / {0} |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
26 kwi 20:27