nierówności
viktoria*************: Bardzo proszę o pomoc



Rozwiązanie nierówności
1) 2x
2+x−3<0
2) 2x
3−1x
2−8x+4>0
Proszę pomóżcie sama kompletnie nie wiem co robić,nie kumam tego
26 kwi 19:43
luk18: 1) wyliczasz deltę Δ=1−4*2*(−3)=1+24=25,
√Δ=5. Teraz miejsca zerowe:
| | −1−5 | | −6 | | −3 | |
x1 = |
| = |
| = |
| |
| | 2*2 | | 4 | | 2 | |
Teraz robisz wykres, zaznaczasz na osi pierwiastki i rysujesz parabolę, potem sprawdzasz dla
| | −3 | |
jakich x parabola jest poniżej 0. w tym przypadku x∊( |
| ;1) |
| | 2 | |
26 kwi 19:50
viktoria*************: Rozwiązanie nierówności
1) 2x2+x−3<0
2) 2x3−1x2−8x+4>0
Proszę pomóżcie sama kompletnie nie wiem co robić,nie kumam tego
26 kwi 19:51
luk18: | | p | |
2) korzystam z twierdzenia o pierwiastkach wymiernych |
| |
| | q | |
3) ułamek ten zapisz jako iloczyn licznika i mianownika i tak samo jako podpunkt 1.
26 kwi 19:52
nick: z równania kwadratowego:
1) Δ= b2 −4ac = 1+ 24
√Δ = 5
x1 =.....itd
wyjda ci 2 pierwiastki (miejsca zerowe)
rysujesz os OX, zaznaczasz te dwa pierwiastki, jesli a>0 to ramiona do gory, jesli a<0 to
ramiona w dół
szukasz rozwiazan mniejszych od 0 wiec zaznaczasz to co nad osia, czyli rozw to (−∞, x1) suma
(x2, +∞)
26 kwi 19:53
kachamacha:

1.
Δ=1−4*2*(−3)=1+24=25
26 kwi 19:53
sowa:

2/ x
2(2x−1) −4(2x−1) >0
(2x−1)(x
2−4) >0
(2x−1)(x−2)(x+2) >0
x=
12 v x= 2 v x= −2
x€ (−2,
12) U ( 2,∞)
26 kwi 20:03
ICSP: co do trzeciego to przemnóż przez kwadrat mianownika po wcześniejszym ustaleniu dziedziny.
Później rozwiąż nierówność kwadratowa. Pamiętaj o uwzględnieniu dziedziny.
26 kwi 20:06
sowa:
zamieniasz na iloczyn
( 3x−1)(x+3) <0
x
1=
13 v x= −3
parabola ramionami do góry
wartości ujemne są dla : x€ ( −3,
13)
26 kwi 20:08
viktoria*************: Bardzo Wam dziękuję za pomoc
26 kwi 20:32
viktoria*************: Jestem bardzo wdzięczna
26 kwi 20:42
ICSP: Cieszymy się twoim szczęściem
26 kwi 20:44
viktoria*************:
Pomocy

Wcale nie umie nic z ciągów a muszę te zadania zrobić, mam to zadane do zaliczenia
semestru.

Liczę na Waszą pomoc.
1) Ciąg ( a
n) określony jest wzorem a
n=n
2+20n+4
a) oblicz dziesiąty wyraz ciągu (a
n)
b) o ile procent trzeci wyraz ciągu (a
n) jest większy od wyrazu drugiego?
2) Ciąg (a
n) określony jest wzorem a
n =−2n+5
a) uzasadnij ( na podstawie definicji), że ciąg (a
n) jest arytmetyczny
b) suma ilu początkowych wyrazów ciągu (a
n) jest równa −14
c) określ monotoniczność ciągu (a
n).
3) Iloraz ciągu geometrycznego (a
n) równy jest 3, a suma odwrotności wyrazu pierwszego i
drugiego wynosi 18
a) oblicz pierwszy wyraz ciągu (a
n)
b) podaj wzór ogólny ciągu (a
n)
28 kwi 20:54
abc: 1
a) za n podstawiasz 10 i liczysz, mnożysz, dodajesz
| | a3 | |
b) za n podstawiasz 3, wyliczasz ile wynosi a3, to samo z a2, wtedy |
| *100% |
| | a2 | |
28 kwi 21:00
abc: 2. z definicji jeśli an+1− an = r to ciąg jest arytmetyczny. r ma być liczbą.
an+1 = −2(n+1)+5= −2n +3
a więc
an+1− an = −2n+3 +2n − 5= −2
r=−2 c. arytmetyczny malejący
28 kwi 21:02
abc: 2c) juz w sumie wynika z a, ponieważ r=−2 to ciąg jest malejący
a
2=a
1*q, można podstawić i wyliczyć a
1
28 kwi 21:08
viktoria*************: tak prawdę mówiąc nic z tego nie rozumie
28 kwi 21:18