Trajgonometria
Plantacja ogórków: | | 4sin40*Usin70 | |
Wykaż że liczba a = |
| jest liczbą całkowitą. Jeżeli można obliczcie to |
| | sin140 | |
korzystając z radianów
26 kwi 19:40
ICSP: przepraszam a ten ułamek to?
26 kwi 19:40
Plantacja ogórków:
26 kwi 19:42
Plantacja ogórków: Takie jest polecenie. To żebyście obliczyli radianami to ja wymyśliłem ale z tego widze że
chyba sie nie da a dziwne
26 kwi 19:43
ICSP: no to U w liczniku
oraz czy nie powinno być sin 20 w liczniku.
26 kwi 19:43
Plantacja ogórków: racja przepraszam 20 powinno być i bez tego U
26 kwi 19:43
ICSP: to już to piszę.
26 kwi 19:44
Plantacja ogórków: a tak przy okazji możesz mi powiedzieć skąd to wiedziałeś? Czyżbyś robił już to zadanie

?
26 kwi 19:44
ICSP: | 4sin20o*sin70o | | cos70o | |
| * |
| = |
| sin140o | | cos70o | |
| 2*sin20o * 2sin70ocos70o | |
| = |
| sin140ocos70o | |
| | 2 sin20o * sin140o | | 2sin20o | |
|
| = |
| = 2 |
| | sin140ocos70o | | sin20o | |
sin2α = 2sinαcosα
26 kwi 19:47
ICSP: Nie po prostu znam sposób robienia takich zadań i na szybko w pamięci przeliczyłem.
26 kwi 19:47
ICSP: zawsze chodzi o ten wzór który masz na czerwono.
26 kwi 19:48
Plantacja ogórków: a dałbyś radę to zrobić radianami ?
26 kwi 19:49
ICSP: Nie używam czegoś co według mnie jest niepotrzebne i głupie. Możesz sobie sam to zrobić
radianami. Wystarczy ze pozamieniasz wszystko na tej radiany.
26 kwi 19:51
Plantacja ogórków: no właśnie i wtedy pi mi sie nie skraca dlatego prosiłem was abyście to sprawdzili
26 kwi 19:53
ICSP: w radianach nie ma pi. pi jest w mierze łukowej.
26 kwi 19:54
ICSP: Nawet podziękowań nie dostałem:(
26 kwi 23:27
Plantacja ogórków: dziękuje
26 kwi 23:28
ICSP: proszę bardzo
26 kwi 23:34