Okręgi
luk18: Dane są okręgi o równaniach (x−3)2 + y2 = 16 i x2 + (y − m)2 = m2, m>0. Wyznacz wszystkie
wartości parametru m, dla których te okręgi mają jeden punkt wspólny.
Nie wiem jak to zrobić, nie wychodzi mi nic... Wydaje mi się, że tu coś z układem równań
trzeba, ale nie umiem robić takich...
26 kwi 19:36
kachamacha: układ jak najbardziej i kiedy dojdziesz do liczenia delty to delta musi byc=0 (bo jedno
rozwiązanie)
26 kwi 19:37
luk18: ale co tu do czego postawić bo wyszedł mi taki kosmos że głowa mała...
26 kwi 19:41
kachamacha: okręgi mają być styczne zewnętrznie lub wewnętrznie.
jesli zewnętrznie to odległość O
1 od O
2 jest równa sumie promieni
a jesli stycznie wewnętrznie to
https://matematykaszkolna.pl/strona/473.html
O
1(3,0) r=4
O
2(0,m) r=m
26 kwi 19:48