FFFF
izka: wyznacz rownanie prostej zamieniajac h trojkata abc. opuszczona z wierzcholka c.
A(1,6) B(3,8) C(−1,3)
26 kwi 19:34
Waldek: Nie rozumiem polecenia.
26 kwi 19:35
Gustlik: A(1,6)
B(3,8)
C(−1,3)
Liczę współrzędne wektora podstawy trójkąta:
AB→=B−A=[3−1, 8−6]=[ 2, 2 ]
Korzystam z własności wektora prostopadłego do prostej:
w→=[A, B] jest prostopadły do prostej Ax+By+C=0
Zatem prosta prostopadła ma równanie:
2x+2y+C=0
Podstawiam teraz współrzedne punktu C i liczę współczynnik C:
2*(−1)+2*3+C=0
−2+6+C=0
4+C=0
C=−4
2x+2y−4=0 /:2
x+y−2=0
Odp: y=−x+2
27 kwi 01:21