czesc,
mam prosbe, czy ktos moglby mi wyjasnic przyslowiowo, jak chlop krowie na rowie o co chodzi z
ta trygonometria..
nawet tak prostego zadania nie potrafie rozwiazac, bo regułki jakos do mnie nie przemawiaja ..
Dany jest trojkat prostokatny z katem α lezacym naprzeciw przyprostokatnej o dlugosci 1. Jezeli
przeciwprostokątna tego trojkata ma dlugosc 3, to tg α wynosi?
tg α= a/b czyli 1/b
pewnie moje domysly jak zawsze kiepsko..
Na podstawie rysunku:
| a | ||
sinα = | ||
| b |
| c | ||
cosα = | (sin i cos mają ten SAM MIANOWNIK ) | |
| b |
| a | ||
tgα = | ||
| c |
| c | ||
ctgα = | (ctg jest odwrotnością tg ) | |
| a |
| c | ||
sinβ = | ||
| b |
| a | ||
cosβ = | ||
| b |
| c | ||
tgβ = | ||
| a |
| a | ||
ctgβ = | ||
| c |

| a | 1 | |||
w takim razie jesli mam obliczyc tg α to korzytsam ze wzoru tgα= | czyli 1= | ? | ||
| c | c |