pytanie
tn: czy te dwa ułamki będą równe?
w ogóle jak wpływa minus przed ułamkiem na cały ułamek ?
czy mogę zapisać tak że zniwelować minus a zmienić znaki w liczniku i mianowniku?
−x3 + x
−−−−−−−−−−
x2 − 4
x3 − x
− −−−−−−−−−−−
x2 − 4
czy te dwa ułamki będą równe?
2 PYTANIE
liczba ujemna do potęgi parzystej staje się dodatnia, natomiast do nieparzystej ujemna
jednak nieparzysty pierwiastek z ujemnej liczby mogę napisać → 3√−81 = 3
zaś 2√−81 jest sprzeczne bo ujemna liczba dlaczego tak jest?
26 kwi 19:06
think: | −x3 + x | | −(x3 − x) | | x3 − x | |
| = |
| = − |
| |
| x2 − 4 | | x2 − 4 | | x2 − 4 | |
ad2
3√−81 =
−3 bo (−3)*(−3)*(−3) = −81
√−81 sprzeczne bo 9*9 = (−9)*(−9) =
+81 a nie −81 pamiętaj że chodzi o tę samą liczbę
mnożoną przez siebie a 9 i −9 to nie te same liczby
26 kwi 19:10
26 kwi 19:11
tn: czyli jeśli przed ułamkiem mam minus to mogę ten minus wstawić obojętnie albo w mianowniku albo
w liczniku − ale wtedy znika minus sprzed ułamka,
26 kwi 19:16
tn: mam sam zadecydować czy do licznika czy do mianownika mam wsadzić minus?
26 kwi 19:20
kachamacha: kwestia tego gdzie bardziej potrzebny jest więc jest do wyboru
26 kwi 19:21
tn: czyli że istnieje pierwiastek sześcienny z liczby ujemnej?
jeśli wyznaczam dziedzinę funkcji f(x) =
3√−81 to D
f = R


?
30 kwi 18:37