:)
Damian: może mi ktoś wytłumaczyć jak szybko policzyć omegę w prawdopodobieństwie
na kartach np.
26 kwi 19:00
kachamacha: a jakies zadanko? jakas treść?
26 kwi 19:01
Damian: (zmyśle

)
wylosuj 3 karty z 52 zeby:
byly same wina
26 kwi 19:05
Rivi: Ω=52*51*50
26 kwi 19:07
Damian: policzyles z wariacji bez powtorzen?
26 kwi 19:08
Rivi: Najprościej omegę jest po prostu licząc iloczyn możliwości w każdym rzucie/braniu
jak masz 52 karty i masz wziąć 1 kare to Ω=52 2 karty=52*51 (bo już zostało tylko 51) i tak
dalej i tak dalej... 5 kart=52*51*50*49*48
26 kwi 19:08
Damian: bo w kostce do gry wiem jak szybko policzyc
po prostu 6 razy ilość rzutów
26 kwi 19:10
kachamacha: 6 do potęgi ilość rzutów
26 kwi 19:17
Rivi: W kartach masz tak jak mówię − ilość kart*(ilość kart−1)*(ilość kart−2) chyba, że ze zwracaniem
− to ciągle 52*52...
jak masz np z 10 kulek bez zwracania to masz 10*9*8*7... (zależnie ile losujesz) jak ze
zwracaniem to ciągle 10*10*10...
26 kwi 19:17