funkcja kwadratowa
Loko: Wierzchołek paraboli będącej wykresem funkcji y = 2x
2 + bx + 3 należy do prostej o równaniu y
= x + 2. Wyznacz liczbę b.
Prosze najprostszym sposobem wyliczyc i mi pomóc
26 kwi 18:52
Mati: Masz odp do tego?
26 kwi 19:05
Loko: no własnie nieee...
26 kwi 19:07
Rivi:
| 24+b2 | | −b | |
| = |
| +2 − wyliczasz b |
| 8 | | 4 | |
26 kwi 19:11
Rivi: Przepraszam, powinno tam być zamiast 24+b2 24−b2
26 kwi 19:12
Loko: rozwiązałam to i pozostałam na końcowym wyniku b2 − 2b = 8
i co dalej ?
26 kwi 19:13
Loko: nic się nie stało, do tego momentu mam
26 kwi 19:13
Rivi: b
2−2b+8=0 normalne równanie kwadratowe
Δ=...
b
1=...
b
2=...

i są możliwe te dwa rozwiązania
26 kwi 19:16
Rivi: Ach, b
2−2b−8 oczywiście

Coś mnie minusy/plusy nie lubią.
26 kwi 19:18
Loko: a mogę cie prosić o wyliczenie własnie tego momenty? będę strasznie wdzięczna
26 kwi 19:18
Loko: hehehehe, czasem tak bywa, a mnie te zadanie nie lubi
26 kwi 19:18
Rivi: Δ=(−2)
2−4*1*8=36
√Δ=6
proszę. Acz to podstawa... i lepiej naucz się wyliczać równania kwadratowe
26 kwi 19:20
Rivi: argh! w delcie po (−2)
2 jest plus oczywiście
26 kwi 19:21
Loko: Mój koleś od matmy dał te zadanie z ksiązki do matury i powiedział ze bd to zad na piątke na
spr a w kalsie liczymy do oceny na trzy

mam 3lata na nauke jeszcze

dzięki bardzo,
trochę sie pogubiłam bo oznaczenia inne tez
26 kwi 19:24
Loko: już zorzumiałam co i jak, dzięki wielkie!
26 kwi 19:26
ICSP: zadanie na piątkę


haha
26 kwi 19:27
Rivi: hmm.. nie no, generalnie Δ=b
2−4ac
z tym wyjątkiem, że tu pracujemy na "b" zamiast x

a współczynniki "a" "b" "c" w delcie i x
1
| | | |
x 2 są umownymi nazwami, i są to cyfry przed potęgami ax 2+bx+c=0 |
| |
| | | |
b
2−2b−8=o
a=1
b=−2
c=−8
26 kwi 19:28
Loko: Δ= (−2
2) − 4 * 1 * (−8) czyż nie tak ? bo tak myśle czy naprawde cie minusy nie lubią
26 kwi 19:28
Loko: ICSP w pierszej tech tylko na takich pracujemy
26 kwi 19:29
Loko: Rivi : właśnie te b mnie zmyliło z tym x juz rozumiem dzięki
26 kwi 19:30
ICSP: ja ci gwarantuje ze to nie jest zadanie na piątkę.
26 kwi 19:31
Rivi: Δ taak. Z tym, że ja tego minusa sprzed 8 przeciągnąłem przed 4 i zrobił się z tego plus

jak
jeden z współczynników jest ujemny (a lub c) to można napisać po b
2+... ech
26 kwi 19:31