funkcja kwadratowa
Zosia: Proszę o pilne i jasne rozwiązanie tego zadania, na necie nie mogłam znaleźć pełnej wersji
zrobionego. Strasznie pilne, z góry dziękuje

Wierzchołek paraboli będącej wykresem funkcji y = 2x
2 + bx + 3 należy do prostej o równaniu y
= x + 2. Wyznacz liczbę b.
26 kwi 18:50
olga: f(−2)=2(−2)2−2b+3=0
8−2b+3=0
−2b=−11
b=5,5
dobrze?
ktoś sprawdzi?
czy moze x+2
czyli punkt (1,3)
czyli
3=2+b+3
b=−2
albo nie wiem ktos pomoze?
27 kwi 00:32
Basia:
Δ=b
2−4*2*3 = b
2−24
y = x+2
stąd
q = p+2
−b
2+24 = −2b+16
−b
2+2b+8 = 0
Δ
b = 4−4*(−1)*8 = 4+32=36
odp:
b= −2 lub b=4
27 kwi 05:48