funkcja wykładnicza
Joasia: Mam 4 równania do rozwiązania:
a) 0,4
x = 2,5
x−6
b)
√0,2 * 5
x = 125
x
| | 9 | | 5 | | 125 | |
d) ( |
| )x * ( |
| )2x+1 = |
| |
| | 25 | | 3 | | 27 | |
26 kwi 18:47
Rivi: a) 0,4
x=
15x=2,5
−x
−x=x−6
2x=6
x=3
26 kwi 18:51
Joasia:
Nie za bardzo widzę co napisałeś

Mógłbyś w pełnej formie?
26 kwi 18:54
Rivi: b) wszystkie potęgi zamieniasz do takiej o podstawie 5

c) podstawa 3 d) 5/3 lub 3/5
26 kwi 18:55
Rivi: 0,4
x=2,5
x−6
czyli
−x=x−6
26 kwi 18:56
Rivi: te małe pośrodku ułamka to potęgi..
26 kwi 18:57
Joasia:
Dziękuje
26 kwi 18:58
Rivi: √0,2 * 5x = 125x
1512*5x=53x
5−125x=53x
5x−12=53x
x−12=3x
26 kwi 19:00
Rivi: tak, minus przy potędze odwraca ułamek
26 kwi 19:00