Prawdopodobieństwo, ile liczb należy do zbioru
Kuba: Ze zbirou A={1,2,3,..., 4n+5} losujemy dwie różne liczby. Prawdopodobieństwo wylosowania dwóch
| | 15 | |
liczb nieparzystych jest równe |
| . Ile liczb należy do zbioru A? |
| | 58 | |
26 kwi 18:39
Kuba: podbijam wyżej.
26 kwi 19:31
Kuba: 
podbijam jeszcze wyżej, może ktoś się zlituje
26 kwi 19:50
Vizer: A− losowanie dwóch liczb nieparzystych.
l.parzystych: 2n+2
l.nieparzystych: 2n+3
| | (2n+2)(2n+3) | |
P(A)= |
| |
| | (4n+4)(4n+5) | |
| (2n+2)(2n+3) | | 15 | |
| = |
| |
| (4n+4)(4n+5) | | 58 | |
| 4n2+10n+6 | | 15 | |
| = |
| |
| 16n2+36n+20 | | 58 | |
232n
2+580n+348=240n
2+540n+300
8n
2−40n−48=0
n
2−5n−6=0
Δ=25+24=49,
√Δ=7
n=6
liczb w zbiorze A jest 2n+3=2*6+3=15
Chyba dobrze
26 kwi 19:52
Kuba: dzięki bardzo!
26 kwi 20:12
Vizer: Dobrze wyszło, masz odpowiedzi?
26 kwi 20:13