prosze o pomoc
Kaska: dane są punkty A(0,0) B(4,6) C(12,−8). Wykaz że trójkąt ABC jest prostokątny i wyznacz
równanie okręgu opisanego na tym trójkącie
26 kwi 18:34
Rivi: 1. Możesz wykazać, że prosta AB jest prostopadła do prostej AC (bo z rysunku widać, że jak jest
2.środek okręgu opisanego na trójkącie prostokątnym to środek jego przeciwprostokątnej −
liczysz środek odcinka AC. A promień to połowa AC
26 kwi 18:45
Vax: wektor AB = [4;6] wektor AC = [12;−8] AB o AC = 48−48 = 0 więc AB jest prostopadłe do AC,
środek okręgu opisanego leży na środku przeciwprostokątnej.
Pozdrawiam.
26 kwi 19:01