.
rączka:
....f(t)=t
8
f'(t)=8t
7
| | 1 | | t7 | | t6 | |
= − |
| |
| +4 ∫ |
| dt |
| | 2 | | 1+t2 | | 1+t2 | |
Można to tak zrobić?
26 kwi 18:18
Godzio:
Ale pochodna g(t) to chyba tak nie wyjdzie ?
26 kwi 18:23
rączka: Ech, faktycznie
26 kwi 18:26
Godzio:
Pokazać jak to zrobić czy jeszcze kombinujesz ?
26 kwi 18:27
rączka: Można to rozpisać to na
| t8 | | t8−1+1 | |
| = |
| |
| (t2+1)2 | | (t2+1)2 | |
i po rozłożeniu się coś skróci
26 kwi 18:31
rączka: I chyba coś z tego wyjdzie
26 kwi 18:33
Godzio:
Dzielę pisemnie:
t
4 − 2t
2 + 3
t
8 : (t
4 + 2t
2 + 1)
−t
8 − 2t
6 − t
4 +
−−−−−−−−−−−
−2t
6 − t
4
2t
6 + 4t
4 + 2t
2 +
−−−−−−−−−−−−−−−−−
3t
4 + 2t
2
−3t
4 − 6t
2 − 3 +
−−−−−−−−−−−−−−
−4t
2 − 3
| | 4t2 + 3 | |
... = t4 − 2t2 + 3 − |
| |
| | (t2 + 1)2 | |
| 4t2 + 3 | | 4t2 + 4 − 1 | |
| = |
| = |
| (t2 + 1)2 | | (t2 + 1)2 | |
| | 4(t2 + 1) | | 1 | | 4 | | 1 | |
= |
| − |
| = |
| − |
| |
| | (t2 + 1)2 | | (t2 + 1)2 | | t2 + 1 | | (t2 + 1)2 | |
Pozostaje do obliczenia:
| | 4 | | 1 | |
∫(t4 − 2t2 + 3 − |
| + |
| )dt |
| | t2 + 1 | | (t2 + 1)2 | |
26 kwi 18:35
rączka: Niezły pomysł, jak ja zobaczyłam, że to się dzieli z resztą, to się poddałam

Ale teraz już dam radę, dzięki
26 kwi 18:39